Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Yogi čaje - Zapomenutý klíč k energii, spánku a třeba i zdraví

Ájurvédské Yogi čaje jsou takový malý zázrak, který nejen skvěle chutná, ale nese s sebou celou řadu pozitiv - od dodání energie, přes podporu spánku až po napomáhání k celkové vitalitě. Ani přesto ale jejich popularita není ani zdaleka taková, jaká by měla být. My v Čajové zahradě jsme se proti tomu rozhodli bojovat dnešním článkem, v němž vám jasně a stručně vysvětlíme, proč, jak a kdy Yogi čaje vlastně pít. A také vám doporučíme ty nejlepší.

Co to Yogi čaje vlastně jsou?
Ze všeho nejdříve se hodí krátké představení pro ty z vás, kteří o Yogi čajích vlastně nikdy neslyšeli. S trochou nadsázky by se daly označit za takové čaje-nečaje, protože ve skutečnosti ve většině případů neobsahují zelený, černý, bílý, červený ani jiný čaj. Ačkoliv některé Yogi čaje mají za svůj základ černý indický Assám s pořádnou porcí kofeinu, celá řada z nich je ve své podstatě „jen“ specifickou kombinací koření.

Mezi tradiční suroviny, které koneckonců po dlouhá staletí využívala Ájurvéda, patří především skořice, hřebíček, fenykl, zázvor, kardamom či pepř. K tomuto koření se pak často přidávají některé další suroviny, které stojí za naprosto jedinečnou a neodolatelnou chutí - v některých Yogi čajích najdete třeba kakao a pomeranč, v jiných se můžete setkat s citronovou kůrou, hřebíčkem a zřídka také s mátou. V případě Yogi čajů neexistuje žádná receptura, která by přesně stanovovala potřebné množství dané suroviny - a tak bude každý Yogi sice chutnat trošku jinak, ale pokaždé bude naprosto báječný.

Zároveň se hodí ještě dodat, že každá z těchto surovin v sobě skrývá celou řadu látek potenciálně pozitivně působících na naše zdraví. Až si po přečtení našeho dnešního článku vyberete svůj favorizovaný Yogi čaj, můžete se na obsažené látky a jejich efekt podívat v našem přehledném a srozumitelném herbáři.

Čajová-zahrada_HT_BB_HD

Jak je připravovat a kdy si je dopřát?
Jelikož koření neuvolňuje účinné látky tak rychle jako jednotlivé čaje, je příprava Yogi čaje o něco zdlouhavější. Ačkoliv vám každý recept může tvrdit něco trošku jiného, my vám můžeme doporučit použití 2-3 lžiček Yogi směsi (10g) do 1 litru vody. Společně je dobré suroviny zhruba půl hodiny vařit na mírném plameni, aby došlo k co možná nejlepšímu uvolnění účinných látek a tím pádem i skvělé chuti. Poté máte na výběr ze dvou variant.

Buď můžete sporák vypnout a po mírném zchladnutí čaj vypít, nebo můžete sporák jen ztlumit a na pár minut přidat kvalitní černý čaj (nejlépe ten z Assámu). Obě varianty můžete na závěr dochutit mlékem, medem nebo dokonce i špetkou soli. Fantazii se zkrátka a dobře meze nekladou.

No a kdy si ájurvédský Yogi čaj dopřát? Kdykoliv na něj máte chuť! Vzhledem k tomu, že jeho příprava zabere poměrně dost času, považujeme za ideální připravovat jej po náročném pracovním dni v pohodlí rodinného kruhu. Jestli ale máte čas ráno po probuzení, nic vám v přípravě nebrání.

 5 Elements 2018 Autumn

Jaké doporučujeme vybrat?
Jak už jste pravděpodobně zvyklí, u nás v Čajové zahradě se snažíme mít vždy k dispozici výběr tak široký, že si vybere opravdu každý. V případě Yogi čajů tomu není jinak. Sáhnout můžete například po Yogi Power, který představuje jednoduchou a osvědčenou kombinaci skořice, zázvoru, kardamomu, hřebíčku a pepře. O něco rozmanitější a chuťově komplexnější zážitek poskytuje třeba naše Yogi Pohádka, která v sobě kombinuje mimo jiné třeba kousky čokolády, kakaových skořápek i kousků pomeranče. A skvělým kompromisem mezi oběma varianty je střídmější Yogi Citron, jež nabízí svěží a odlehčenou kombinaci máty a citronové kůry. Ať už si ale vyberete kteroukoliv z našich variant, můžete si být jisti, že vám bude chutnat. Pokud jste tedy Yogi čaje nikdy nevyzkoušeli, je nejvyšší čas to napravit.

Ochutnejte opravdu kvalitní sáčkové čaje