Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Rooibos - Úžasně chutný čaj bez kofeinu

Rooibos je nápoj patřící mezi velmi populární druhy čaje. A není se čemu divit, vždyť skvěle chutná, dá se pít teplý i studený, má spoustu zdraví prospěšných vitamínů a minerálů a v neposlední řadě je zcela bez kofeinu, takže ho mohou pít i děti. V našem dnešním článku si ho tedy představíme o něco detailněji a zároveň vám doporučíme ty nejlepší rooibos produkty z naší nabídky.

Rooibos vlastně vůbec není čaj
Přestože rooibos se někdy označuje jako „červený čaj“ a mnoho lidí ho za čaj skutečně považuje, ve skutečnosti se v pravém slova smyslu o čaj vůbec nejedná. Rooibos se totiž připravuje z lístků keře čajovce kapského (lat. Aspalathus linearis), které se po sběru nadrtí a buď projdou oxidací (pak hovoříme o červeném rooibosu), nebo se coby zelený rooibos prodávají neoxidované.

Rooibos%20%C4%8Derven%C3%BD

Kde se rooibos vzal?
Rooibos rozhodně není novinkou posledních let. Právě naopak - má za sebou opravdu dlouhou a košatou historii. Jak tomu tak u různých bylin bývá, ze všeho nejdříve jejich účinky využívaly domorodé kmeny - v případě rooibose to byli afričtí Křováci. Křovácké kmeny ale postupem času řídly a spolu s tím pomalu, ale jistě zanikala i znalost rooibosu jakožto léčivé byliny.

Znovuobjeven byl tento keř roku 1722 botanikem Carlem Humbergem a díky němu se začalo povědomí o rooibosu začalo rozšiřovat i mezi širokou veřejnost. Na počátku 20. století pak byl již komerčně prodávaný pod názvem „Horský čaj.

Obrovský vzestup poptávky zaznamenal rooibos v průběhu druhé světové války, kdy bylo velmi obtížné do některých zemí exportovat klasické zelené nebo černé čaje. Vzhledem k tomu, že čajovníkovec kapský ale rostl (a stále roste) jen a pouze v oblasti pohoří Cederbergu v Západním Kapsku, nedokázali pěstitelé obří poptávku pokrýt a to samozřejmě vyústilo v extrémně vysoké ceny. Popularita rooibosu každopádně zůstala poměrně vysoká i po válce a vzhledem k tomu, že stále přibývají nové vědecké studie poukazující na možné benefity, obliba tohoto nápoje mezi lidmi stále roste.

Proč ho vůbec pít?
Rooibos je dobré pít z mnoha důvodů. Jedním z nich je například skvělá chuť, která je opravdu jemná a příjemně nasládlá. Vzhledem k tomu, že je přirozeně bezkofeinový, ho mohou pít i malé děti a vy si ho můžete dopřát v kteroukoliv denní hodinu. Kromě toho je ale velmi bohatý na mikronutrienty - najdete v něm obrovské množství flavonoidů, polyfenolů, mědi, manganu i fluoru. Tradiční africká medicína rooibos podle odborníků využívá k léčbě bolestí břicha, astmatu i alergií.

Jaký doporučujeme vybrat?
Naše nabídka rooibosů je tak široká, že si vybere naprosto každý. Kromě klasických neochucených variant můžete sáhnout po směsích s ovocem i po naprosto netradičních kombinacích typu Pina Colada nebo Sex ve městě a nikdy to nebude špatná volba.

Rooibos