Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Assam - Jak chutná jeden z nejjemnějších čajů na světě

Silný, ale přitom neuvěřitelně harmonický. Skvělý s mlékem, ale neodolatelný jako součást čajových směsí. Přesně takový je černý čaj z indické oblasti Ásám rozkládající se v srdci největšího čajového regionu na světě - totiž v údolích řeky Brahmaputry východně od Dárdžilingu. Jelikož tato oblast produkuje obrovské množství vysoce kvalitního a odborníky oceňovaného čaje, byla by škoda si tento čaj, prodávaný především pod označením Assam, nepředstavit.

V Ásámu se zcela náhodou objevil nový čajovník
Historie čajů v Ásámu rozhodně není nijak zdlouhavá. Datuje se konkrétně do roku 1823, kdy skotský dobrodruh Robert Bruce objevil novou a dosud nepopsanou rostlinu. I když čajovník byl už v té době známý, rozhodně nebyl nijak rozšířený a navíc ten vyskytující se v Ásámu se od ostatních lišil už svým vzrůstem a velikostí lístků. Robert Bruce měl s nově objevenou rostlinou celou řadu plánů, ale nešťastnou náhodou zemřel ještě dřív, než rostlina vůbec získala pojmenování. Na Robertovu práci naštěstí navázal jeho bratr Charles, který vzorky rostliny zaslal do botanické zahrady v Kalkatě, kde rostlina dostala své latinské označení Camellia sinensis var. Assamica. V roce 1839 již v Assamu vznikla první čajová společnost a o necelých 25 let později se pěstování tohoto kultivaru čaje věnovalo 160 zahrad.

Klima je složité pro život, ale skvělé pro čaj
Pro krajinu v okolí Ásámu je typická obrovská biodiverzita. Ze severu do tohoto regionu zasahuje podhůří Himalájí, část zabírá rozlehlá planina údolí Brahmaputry a zbytek krajiny tvoří dekánská náhorní plošina. Ročně zde spadne až 3000mm srážek a to velmi nepravidelně - v období monzunových dešťů to často může být až 300mm za den. Díky tomu se zde daří nejen čajovníku, ale i celému spektru ohrožených tvorů a rostlin - Ásám je mimo jiné domovem například pro jednorohého nosorožce indického.

Sklizeň a chuť ásámkého čaje
Ásám produkuje zejména dva typy čajů - ortodoxní a CTC. V případě ortodoxního čaje se předem stanovený postup skládá ze sklizně, zavadnutí, rolování, oxidace, sušení, třídění a balení, CTC metoda pak představuje zkratku Crush (mačkání), Tear (trhání), a Curl (rolování) na speciálně upravených rollerech. Zároveň se hodí podotknout, že Ásám produkuje čaj zejména ve dvou sklizních:

  • První sklizeň začíná v březnu a trvá zpravidla 2-3 měsíce. Její podíl na zahraničních trzích je ale velmi malý, jednak kvůli vysoké domácí poptávce a jednak také kvůli tomu, že nedosahuje tak vysokých chuťových vlastností jako Assam z druhé sklizně.
  • Druhá sklizeň začíná v červenci a stejně jako první trvá mezi 2 a 3 měsíci. Čaje z tohoto sběru jsou poněkud vyzrálejší a vzhledem k dostatečné vlhkosti a půdě bohaté na minerály disponují pestrou škálou různých chutí. Majoritní většina z nich putuje skrze aukční síně po celé zemi na evropský, asijský i americký trh.

A na jakou chuť se můžete těšit? Jak jsme již v dnešním článku předeslali, Assam je velmi jemný druh čaje, ale zároveň je plný kofeinu a velmi často bývá doporučováno přidávat do něj pár kapek mléka, v kterých nejlépe vyniknou jeho krémové dozvuky, jež žádný jiný čaj na světě nenabízí. Assam se rovněž velmi často využívá do čajů typu English Breakfast, proto vám jeho chuť bezpochyby bude povědomá.

Assam Tea - plantáž

Jaký doporučujeme vybrat?
V naší nabídce najdete celou řadu černých čajů z oblasti Assamu, takže si každý z vás může najít to své. Podle nás je skvělou volbou například Assam FTGFOPI Mokalbari s poměrně vysokým obsahem tříslovin. Milovníci zeleného čaje mohou pro změnu zvolit Assam FTGFOPI Joonktollee, který si zamilujete pro jeho ovocné aroma a výraznou chuť.

 Assam černý čaj

Assam%20zelen%C3%BD%20%C4%8Daj