Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Ekvádor - Čokoládovější kávu byste jen těžko hledali

Ekvádor je jednou z poměrně malého množství zemí, které produkují jak kvalitní arabiku, tak i velmi dobrou robustu. A ačkoliv jsou podmínky pro pěstování těchto druhů káv napříč zemí velmi rozdílné, výsledkem je vždy skvělá káva s velmi intenzivní čokoládovou chutí, pro kterou se stala vyhlášenou. No a v dnešním článku si arabiku z Ekvádoru představíme detailněji.

Historie kávy z Ekvádoru
Káva v Ekvádoru nemá nijak zvlášť dlouhou historii a její vývoj se datuje až do druhé poloviny 19. století, kdy se poprvé vysadila v provincii Manabí. Rozvíjet se začala ale až později, zhruba od 70. let ji totiž Ekvádor začal exportovat i za své hranice a do Evropy, díky čemuž mohla vzniknout celá řada nových (převážně menších) farem. Od počátku 20. století je kávový průmysl vesměs na vzestupu a to především díky lokálním pěstitelům, které lze najít napříč celou rozmanitou krajinou Ekvádoru. Mezi hlavní pěstitelské regiony v Ekvádoru patří Loja, Guyanas, Pichincha, El Oro, Manabi a Galapágy.

Ekvádor

Co je na Ekvádoru zajímavé?
Na Ekvádoru je velmi zvláštní jeho biodiverzita. Zatímco na pobřeží je celá řada nížin a deštných pralesů, centrální pás prostupují Andy v čele s vyhaslou sopkou Chimborazo nacházející se v nadmořské výšce přes 6000 metrů. Východ je pak opět nížinný, protože do něj zasahuje amazonská nížina. Napříč těmito regiony se přitom všude pěstuje káva a vzhledem k rozdílným teplotám i průměrným ročním srážkám je z každého regionu trochu jiná.

Káva Ekvádor

Asi každému z vás musí být jasné, že rozdílné klimatické podmínky dávají prostor pro velmi odlišný chuťový profil jednotlivých káv. Jestli ale ekvádorskou arabiku něco spojuje, je to naprostá chuťová vyváženost. Žádná extrémní hořkost, žádná přílišná kyselost ani velmi výrazná sladkost. Zkrátka a dobře nic, co by vás při pití kávy rušilo. Velmi vyhlášená je i káva z Galapág, které k Ekvádoru patří. Ta je díky vulkanické půdě bohaté na minerály chuťově velmi vyvážená, disponuje jen mírnou kyselostí a velmi intenzivním čokoládovým aroma. Právě čokoládová chuť kávy je pro Ekvádor poměrně typická, většina kávy ve svém chuťovém profilu disponuje právě kakaovými tóny, které lehce přechází i do chutě pečených kaštanů a ořechů. Kávy ze severních/severozápadních oblastí (například region Pichincha) se pyšní vyšší kyselostí a lehkou hořkostí. Naopak jižní regiony (Loja) produkují méně kyselejší, ale zároveň ne tak sladkou kávu.

Káva Galapágy

Jakou kávu doporučujeme vybrat?
Ekvádor rozhodně nemá co nabídnout milovníkům kyselejších káv s tóny citrusů. Většina zde vypěstovaných káv opravdu více či méně připomíná čokoládu, pečené kaštany i ořechy. A přesně tak je tomu i u kávy z našeho eshopu, arabiky z Ekvádoru, kterou produkuje značka Latino Café. Tu pro vás pražíme až v České republice a co možná nejkratší dobu před odesláním, aby si káva vždy zachovala své vlastnosti a vy si mohli vychutnat každý šálek tak, jako byste právě seděli v kavárně v Ekvádoru.

 banner_degustátor_vzor 2021

Kávový degustátor