Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Skalní růže je skvělý parťák nejen do doby koronavirové

O tom, jak cist šedavý přišel ke svému označení “skalní růže,” můžeme jen polemizovat, protože růži nepřipomíná vlastně v žádném ohledu. Přesto je to ale velmi zajímavá rostlina, které se skvěle daří zejména na prosluněných skaliskách napříč celou střední Evropou. A kromě toho, že dokáže skvěle provonět vaši zahrádku, má taky obrovské využití v lidovém léčitelství. O tom, jak ji používat, pro koho je vhodná a jaké účinky vlastně obsažené látky mají, bude náš dnešní článek.

Jak cist vůbec vypadá?
Cist šedavý (lat. Cistus Incanus) má svůj původ ve Středomoří a hojně je k nalezení ve volné přírodě Řecka, Turecka či severní Afriky. V našich končinách ho ve volné přírodě nenajdete a pokud ano, bude to spíš malý zázrak. Teoreticky vzato si ho s trochou píle můžete vypěstovat ve své zahrádce, ale musíte počítat s tím, že má extrémně rád teplo a pokud na něj nebude pravidelně svítit, příliš dařit se mu nebude. Z botanického hlediska je to drobný keř, který ale zcela běžně dorůstá do výšky až jednoho metru. Existuje na 30 druhů cistů spadajících do této čeledi, přičemž základním poznávacím znakem je barva jejich květů. Pro cist šedavý jsou charakteristické buď bílé, nebo tmavě červené květy a světle zelené listy.

Skalní růže

Které části cistu se sbírají a k čemu slouží?
I když na pohled je nejatraktivnější samozřejmě barevný květ, lidové léčitelství ve skutečnosti sbírá především listy. Ty jsou bohaté na celé spektrum látek, z nichž nejdůležitější jsou polyfenoly, bioflavonoidy a celá řada vitamínů, minerálů a stopových prvků. Právě polyfenolům totiž bývá přisuzován velmi silný antioxidační efekt, kterým tělu pomáhají bojovat proti volným radikálům. Mimo to ale mají silný antivirový účinek a podle některých odborníků dokonce dokáží i potlačovat infekci v raném stádiu. De facto podobný efekt mají i bioflavonoidy, které navíc s polyfenoly fungují synergicky, a tudíž je jejich využití v organismu o něco lepší, než kdyby byly přijímány samostatně.

Jak cist šedavý používat?
Nejjednodušší, nejpraktičtější a nejefektivnější je uvařit si ze sušených listů bez stonků a stopek čaj. Na ten je vhodný použít 1 až 2 lžičky sušeného cistu, zalít je 250 ml vroucí vody a nechat 5 až 10 minut louhovat - delší louhování sice umožní lepší uvolnění účinných látek, na druhou stranu ale začíná čaj velmi hořknout, proto je dobré se držet zhruba kolem 7-8 minut. Poté je možné čaj osladit například medem. Pro maximální efekt je vhodné pít ho každý den. Možným řešením je také tinktura, kterou si můžete vyrobit několikadenním louhováním skalní růže ve zhruba 40% alkoholu.

Kde cist koupit?
Pokud hledáte kvalitní listy Skalní růže, která nebude obsahovat žádné stonky či stopky, které by sice zvyšovaly gramáž, ale v praxi neměly žádný účinek, určitě doporučujeme tuto bylinu koupit v našem eshopu, kde máte záruku nejvyšší možné kvality. Prodáváme ji v sáčcích po 60 gramech, což odpovídá zhruba 24 porcím o hmotnosti 2,5 gramu čaje, a tudíž vám jedno balení vystačí téměř na celý měsíc užívání.

Skalní růže