Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Japonské zelené čaje

Japonsko je již od vzniku prvních plantáží někdy ve 12. století hlavní domovinou a zároveň největším producentem zeleného čaje. Zelené čaje jsou zde spojovány s mnoha rituály a většina tamních obyvatel si bez nich nedokáže představit život. Pro svoji chuť si ale získaly přízeň lidí z celého světa. Jelikož je Japonsko ale velmi rozmanité, pěstuje se zde obrovské množství čajů a každý je jiný. A právě to bude tématem dnešního článku.

Pár důležitých milníků z historie japonského čaje
Není přesně známo, kdy se zelený čaj na půdě Japonska objevil poprvé. Pravděpodobně byla semínka čajovníku z Číny do Japonska zavlečena současně s buddhismem již v 7. století, za vlády císařovny Suiko. Největší milník spojovaný s pěstováním čajovníku v Japonsku je však až 12. století, kdy začaly vznikat první plantáže a díky skvělým klimatickým podmínkám se začala tato plodina masivně rozšiřovat.

Jaké jsou nejznámější japonské čaje?
Pro japonský čaj je velmi typická nasládlá zemitá chuť. Přesto jsou ale jednotlivé odrůdy velmi rozdílné a každá svým uživatelům nabídne něco trochu jiného. Mezi ty nejpopulárnější bezpochyby patří:

Sencha
Tato odrůda zeleného čaje představuje až 80% celkové produkce zelených čajů v Japonsku a není tedy divu, že se stala nejrozšířenějším a nejkonzumovanějším čajem Japonska. Čerstvé lístky senchy se ihned po sběru propařují, čím se zachová jejich světle zelená barva. V dalších procesech se listy hnětou, tvarují a nakonec suší. Její osvěžující, sladká chuť s jen lehce nahořklým podtónem Vás zajisté okouzlí. Pokud vás Sencha zaujala a chcete ji vyzkoušet, určitě se podívejte do našeho eshopu.

Japonské čaje

Bancha
Čaj bancha se zpracovává podle stejného postupu, jako sencha. Bencha vyniká výraznou chutí s osvěžujícími tóny. Narozdíl od senchi je bancha podstatně intenzivnější a výraznější. Pokud tedy nemůžete přijít na chuť senchi, bancha může být dobrou volbou. Stejně jako senchu ji najdete v naší nabídce.

Gyokuro
Gyokuro je často považováno za nejlepší a nejexluzivnější japonský čaj. Jeho typická silná a intenzivní chuť je způsobena tím, že se zhruba tři týdny před sklizní čajovníky zakryjí před slunečním zářením. Metodou tzv. stínování se docílí sladší chuti, minimální trpkosti a díky vyššímu obsahu chlorofylu i výraznější barvy listů. I když je tento čaj poněkud dražší, můžete se spolehnout, že u nás najdete gyokuro té nejvyšší kvality.

Matcha
Matcha se, stejně jako gyokuro, udržuje před sklizní ve stínu, neboť jeho mladé listy posléze obsahují větší množství teinu a pyšní se mohou také svou výraznou, světle zelenou barvou. Matcha se mele na jemný prášek, který se hojně používá při tradičních japonských obřadech, ale v poslední době je i velmi oblíbenou ingrediencí v moderní kuchyni. Příprava čaje matcha je velmi jednoduchá: Matcha prášek se získává rozemletím čaje gyokuro, zalévá horkou vodou a posléze se šlehá v misce do doby, než se na hladině neobjeví pěna. Kromě samotného čaje najdete v naší nabídce i potřebné vybavení k přípravě.

Japonský čaj Matcha

Kukicha
Tento zelený čaj se vyrábí převážně ze stonků a žeber listů. I přesto, že neobsahuje velký podíl listů, je v Japonsku velmi oblíbený. Díky minimálnímu obsahu teinu si ho můžete dopřát klidně i před spaním a jeho jemnou, sladce oříškovou chuť si zamilují i mladší konzumenti. Koupit ho můžete i v našem eshopu, kde v poměru ceny a kvality vychází opravdu velmi dobře, tudíž ho doporučujeme vyzkoušet.

Kde japonské zelené čaje nakupovat?
Zelený čaj si oblíbili lidé po celém světě a právě Japonsko patří mezi jeho nejvýznamnější producenty. Japonská kultura je úzce spjata s obřady, ke kterým zelený čaj již po dlouhá staletí neodmyslitelně patří. Mezi nejznámější a nejvíce konzumované čaje patří odrůdy sencha, gyokuro, matcha a bancha, které si v té nejkvalitnější podobě můžete zakoupit v našem e-shopu. Naše firma má za sebou již dvacet let úspěšného fungování a po tuto dobu jsme veškerou energii vkládali právě do výběru těch nejkvalitnějších čajů, které mimochodem někdy dovážíme přímo z plantáží.

Japonské zelené čaje