Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Čínské zelené čaje

Čína je v dnešní době největším světovým producentem zeleného čaje a není divu, že čínské provincie pokryjí až 80% globální produkce zeleného čaje. Jelikož je Čína ale nepředstavitelně obrovská, pěstují se napříč touto zemí rozdílné druhy čajů a preferuje se u nich rozdílné zpracování. Na ty nejpopulárnější druhy čajů se tedy dnes společně podíváme.

Pár důležitých milníků z historie čínského čaje
Podle legendy spadly ve staré Číně před asi 3000 lety do horké vody listy čajovníku, které si pro svoji chuť získaly přízeň tamních domorodců. Ti si listy natolik oblíbili, že je začali přidávat nejprve ke koření, na maso nebo k zelenině, později však začali čajovníkové listy sušit a schovávat na horší časy. Postupem času se čajové lístky dostávaly i do tradiční čínské medicíny, ve které dodnes hrají významnou roli.

Čínské zelené čaje

Jaké jsou nejznámější čínské čaje?
Čína se stala kolébkou zelených čajů. Plantáže, na kterých se čajovníky pěstují, zabírají rozlohu několika tisíců kilometrů čtverečních. V jednotlivých oblastech se liší nejen druhy čajovníků, ale zejména podnebí a klima, díky němuž dochází k rozdílným technikám zpracování listů i preferenci jiných druhů čajovníků. Věnovat pozornost při výběru zeleného čaje bychom měli právě lokalitě, ze které listy pochází.

Nejznámějšími druhy jsou čínských čajů jsou:

Gunpowder
Zelený čaj Gunpowder, někdy počeštěně označovaný jako střelný prach, se může pyšnit svými precizně srolovanými listy do kuliček, jež se po zalití horkou vodou rozvinou a zajisté vás okouzlí svojí typickou, lehce nahořklou chutí. Listy čajovníku jsou po sklizni praženy na velkých pánvích, kde na sebe naváží příjemné kouřové aroma, pročež se stal gunpowder natolik oblíbeným. Čaj obsahuje hodně teinu, je tedy skvělým pomocníkem při startu do nového dne. V našem e-shopu si můžete gunpowder zakoupit v té nejvyšší kvalitě, neboť ho vozíme přímo plantáží, kde si místní domorodci dávají na způsobu sklizně opravdu záležet.

Gunpowder

Chun Mee
Název Chun Mee znamená v překladu „Vzácné obočí.“ Tento název je odvozen od tvaru středně velkých čajovníkových listů svinutých do obloučků připomínajících obočí. Tento lehce nahořklý čaj dokáže neutralizovat chuťové pohárky, proto se skvěle hodí k pokrmům s výraznou či pikantní chutí. Chun Mee té nejvyšší kvality můžete koupit přímo v našem eshopu.

Lung Ching (anglicky Long Jing)
Lung Ching neboli Dračí studna, je jedním z nejoblíbenějších zelených čínských čajů. Nálev z tohoto čaje má žlutozelenou barvu a je oblíbený právě pro svoji nasládlou ovocně laděnou chuť. Dračí studna je sbírána ručně za brzkého rána a díky šetrnému postupu pražení listů na velké pánvi, kdy teplota nepřesáhne 80 stupňů, se neustálým promícháváním a přitlačováním listů ke dnu pánve dosáhne jejich typického, plochého tvaru. Pokud byste Lung Ching rádi ochutnali, není nic snazšího, než si ho objednat z našeho eshopu.

Lung Ching_Dračí studna

Mao Jian
Pro listy tohoto druhu čajovníku je typické jeho lehké bělavé ochmíření, které může v šálku čaje působit lehce „zakaleným“ dojmem. Oblíbeným se stal zejména pro svou výraznou vůni a lehce nasládlou chuť. Najít ho můžete opět v naší nabídce, kde máte záruku vysoké kvality a prvotřídní čerstvosti.

Kde čínské čaje nakupovat?
Čína, jakožto největší světový producent zeleného čaje, si velmi zakládá na dodržování tradičních postupů při jeho zpracování, proto stojí čaje z čínských provincií určitě za zkoušku. Jak vybrat zelený čaj? Mezi nejznámější a nejvíce konzumované čaje patří odrůdy Gunpowder, Chun Mee, Lung Ching a Mao Jian, které si v té nejkvalitnější podobě můžete zakoupit v našem e-shopu. Naše firma má za sebou již dvacet let úspěšného fungování a po tuto dobu jsme veškerou energii vkládali právě do výběru těch nejkvalitnějších čajů, které v některých případech dovážíme přímo z plantáží, abychom měli záruku čerstvosti i co nejvyšší kvality. Ani s jedním z výše zmíněných čajů určitě nešlápnete vedle.

Čínské zelené čaje