Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak a kde se zelený čaj pěstuje - Tradice a zajímavosti o zeleném čaji, které překvapí

Zelený čaj si pro jeho skvělou chuť a povzbuzující účinky oblíbili obyvatelé Indie a Číny před téměř 5000 lety. Není divu, že se začal postupně rozšiřovat také do dalších zemí. Vypití šálku zeleného čaje po probuzení  díky obsahu teinu skvěle nastartuje váš den. Mimo to má ale také spoustu zdravotních benefitů, mezi které patří schopnost snižovat hladinu cukru v krvi nebo zlepšovat trávení. V dnešním článku se dozvíte jak ty nejzákladnější informace, tak i mnohé zajímavosti, které jste o zeleném čaji dost možná vůbec nevěděli.

Jak a kde se zelený čaj pěstuje?

Čajovník je stálezelený keř dorůstající 5 až 15 metrů. Dříve bychom čajovníky našli pouze v jihovýchodní Asii, tedy na území Indie a Číny, odkud se začaly postupně rozšiřovat do dalších koutů světa. Dnes se hojně vyskytují také v subtropickém a tropickém pásu, nejlépe se jim ovšem daří na kyselých půdách. Mezi největší země produkující zelený čaj patří Čína, Japonsko, Sri Lanka, Turecko, Vietnam nebo Indonésie, kde se keře udržují ve výšce asi jednoho metru, neboť jejich malý vzrůst umožňuje pohodlnější sběr lístků dlouhých 3 až 25 centimetrů a širokých 1 až 10 centimetrů. Následující tabulka přehledně ukazuje největší producenty zeleného čaje: 

Země

Produkce [v tunách]

Čína

480 000

Indonésie

152 000

Japonsko

83 000

Vietnam

31 000

Indie

9000

Sri Lanka

1000

Čaj má specifické tradice všude po světě

Čaj se stal v průběhu let druhým nejkonzumovanějším nápojem na Zemi (po vodě) a s jeho pitím  je spojován nespočet tradic. Čaj lidé nevnímají vždy jen jako zdroj tekutin nezbytných pro život, ale jako rituální nápoj, který pomáhá ke správnému fungování organismu, udržení zdraví nebo relaxaci. V zemích, jako je Maroko nebo Velká Británie, je čaj spojován s navazováním mezilidských vztahů a posílení vazeb v rodině. V některých zemích můžeme potkat obchodníky nabízející svůj čaj téměř na každém kroku. V Argentině nebo Maroku je odmítnutí čaje považováno dokonce za velmi neslušné gesto. Příprava zeleného čaje se v různých koutech světa liší. Slyšeli jste někdy o kombinaci čaje, mléka, soli a slaného másla? Tak tuto neotřelou kombinaci mají ze všech nejraději pro změnu obyvatelé Tibetu. 

Zelený čaj_pěstování

10 zajímavostí o zeleném čaji, které vám vyrazí dech!

Zelený čaj má široké spektrum využití. Proč pít zelený čaj? Zelený čaj obsahuje látky jako kofein, L-theanin, nebo například katechiny. Co tyto látky dokáží? Zde je pár zajímavostí, které jste možná o zeleném čaji vůbec nevěděli. 

  1. Pití zeleného čaje potenciálně pomáhá zlepšit paměť.
  2. L-theanin, jež zelený čaj obsahuje, napomáhá navázat stav relaxace. Tato aminokyselina dokáže navíc navodit příjemné pocity a zbavit se úzkostí.
  3. Katechiny mají pozitivní vliv na sítnici, čočku a rohovku. Právě antioxidanty zeleného čaje chrání zrak před očními chorobami.
  4. 78 procent konzumovaného čaje po světě tvoří černý čaj, kdežto zelený čaj představuje pouze 20%.
  5. V Čínské a Indické medicíně byl hojně používán k hojení ran, kdy se zelený čaj nanášel přímo na postižené místo.
  6. Kloktání čaje vás zbaví zápachu z úst.
  7. Pití zeleného čaje je spojováno s prevencí vzniku kardiovaskulárních chorob.
  8. Zaléváním rostlin zeleným čajem přispíváme k tvorbě nových květů.
  9. Pár listů zeleného čaje zbaví lednici nepříjemného zápachu.
  10. Trápí vás kruhy pod očima? Stačí si na několik sekund přiložit vlhký sáček zeleného čaje na oči a kruhy rázem zmizí.

Zelený čaj v koši

Jaký zelený čaj vybrat?

V našem článku jsme se vám pokusili předat pár základních a snad i zajímavých informací o zeleném čaji. Dále se můžete těšit na články týkající se rozdělení Japonských a Čínských zelených čajů, způsoby zpracování i další spoustu zajímavostí. 
Na trhu se objevuje nespočet druhů zelených čajů. Jak ale vybrat ten nejkvalitnější? Naše firma má za sebou dvacetiletou historii a již od jejího založení jsme všechen svůj čas věnovali právě čaji a kávě, cestovali po světě, sbírali kontakty a uzavírali obchody. Čaje dovážíme v té nejkvalitnější formě od našich partnerů, třeba i přímo z plantáží. Zakoupit si je můžete ve čtyřech obchodech Čajová zahrada, nebo si je můžete objednat na našem e-shopu. Čaje jsou připraveny ihned k odeslání, vždy čerstvé a v té nejvyšší kvalitě.