Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Honeybush - Medově jemný čaj proti chřipce i nachlazení

Znáte honeybush? Tato rostlina, někdy též označovaná jako medový keř, může upoutat vaši pozornost díky kombinaci zdravotně prospěšných látek a nasládlé chuti, kterou si zajisté oblíbí i vaše děti. Najít ji můžete mimo jiné ve složení mnoha sirupů určených na podporu léčby nachlazení. Není ale nic jednoduššího, než si z této rostliny připravit lahodný čaj. V dnešním článku si  honeybush představíme o něco detailněji - poukážeme na některé zdravotní benefity a rozebereme přípravu i chuť.

Co to honeybush vůbec je?
Honeybush je rostlina pocházející zejména z oblastí Jižní Afriky. Jak už její samotný název napovídá, okouzlit vás může především svými medově ovocnými tóny a nasládlou chutí, a protože neobsahuje žádný kofein, je vhodný také pro těhotné a kojící ženy. Žluté květy tohoto asi metr vysokého keře jsou využívány dokonce v přírodní medicíně. Již v dávných dobách byl honeybush používán pro léčbu viróz a nachlazení, neboť obsahuje mnoho pro tělo prospěšných antioxidantů a minerálních látek.

Honeybush

Jaké jsou potenciální benefity čaje honeybush?
Honeybush má nespočet dalších benefitů. Látky obsažené v tomto keři, jako například mangiferin či hesperidin, mají protizánětlivé účinky, mohou pomoci snížit riziko výskytu rakoviny a dalších závažných nemocí. Jeho pravidelné užívání ocení ženy, neboť pomáhá při menstruačních bolestech, léčbě akné, ekzémů nebo zánětů. Velkým benefitem rostliny je schopnost korigovat hladinu cukru v krvi, neboť obsahuje látku zvanou pinitol, kterou vědecké studie shledávají jako prospěšnou z hlediska prevence diabetu. Honeybush obsahuje minerály vhodné pro zdravý růst a vývoj kostí a zubů (především fluor a vápník), tudíž je prospěšný také dětem, které si ho pro jeho sladkou chuť oblíbí.

Jak honeybush chutná?
Honeybush je příbuzný s rooibosem, jejich chuť je tudíž velmi podobná. Je jemný, má medově nasládlou chuť a je příjemně osvěžující teplý i studený, což oceníte obzvlášť teď v průběhu letních měsíců. Příprava čaje je jednoduchá. I když je honeybush přirozeně sladký, je možné ho (obzvlášť dětem) ještě dosladit. Ideální je k tomu med, který ještě více podtrhne přirozenou chuť čaje, ale použít můžete klidně i běžný cukr. Někomu také vyhovuje přidání pár kapek citronu a dokonce se čas od času servíruje honeybush s mlékem, takže si každý může tento čaj dochutit podle svého.

Honeybuh červeny

Jak a kdy si honeybush připravovat?
Pokud máte raději slabší čaje, stačí na 250 ml šálek použít jednu čajovou lžičku honeybushe a nechat přibližně 3 až 5 minut louhovat. Záleží ale na vašich preferencích, pokud máte raději čaje silnější, použijte na stejně velký šálek lžičku a půl.

Honeybush neobsahuje žádný kofein, nemá tedy žádné povzbuzující účinky a nenarušuje kvalitu spánku. Ba naopak - užívání tohoto čaje navečer je dobrou volbou, neboť může pomoci s usínáním. Nemusíme se bát ani příliš časté konzumace. Medový čaj můžeme pít každý den, nebo ho střídat s rooibosem.

Jaký honeybush doporučujeme vybrat?
V naší nabídce čajů naleznete dva druhy honeybushe, červený a zelený. Rozdíl mezi nimi je jen minimální. U červeného lístky po sběru projdou fermentací, a tím se zelená barva změní na červenou, kdežto zelený je nefermentovaný. Osobně preferuji raději honeybush červený, a to zejména pro jeho intenzivnější chuť. Je pouze na vás, jakou variantu zvolíte.