Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Víte, jaký obsah kofeinu mají jednotlivé druhy kávy?

Že káva obsahuje kofein, slyšel alespoň párkrát za život každý. Tento hojně rozšířený stimulant oddaluje únavu, zlepšuje koncentraci a mnoho vědců dokonce nachází vztah mezi pitím kávy a nižším výskytem některých druhů rakoviny. No a v neposledním případě káva skvěle chutná. Víte ale, kolik kofeinu přesně káva obsahuje? V našem dnešním článku si představíme obsah kofeinu v kávě napříč jednotlivými druhy kávy.

Přesné číslo se dá zjistit jen stěží
Zajímá vás, kolik miligramů kofeinu má šálek kávy, kterou si připravujete doma? To lze zjistit jen stěží. O finálním množství kofeinu v kávě totiž rozhoduje množství použité kávy, délka louhování i způsob přípravy kávy. Přesto pro vás máme ale pár zajímavých informací, které by vám měly pomoci.

  • Instantní káva obsahuje podle dostupných analýz v průměru 57 mg kofeinu na jednu zarovnanou lžičku kávy. Když si tedy koupíte třeba naši výbornou instantní kávu Latino Café, můžete s touto dávkou kofeinu v kávě rovněž počítat.
  • Espresso z kávovaru má v průměru podle zjištění 77 mg kofeinu, ačkoliv velmi záleží na druhu kávy (robusta má standardně více kofeinu) a v konečném důsledku tak může mít espresso třeba od 60 až do 180 mg tohoto populárního stimulantu. Toto množství kofeinu se objevuje v espressu o necelých 50 ml, co do koncentrace je tedy tento nápoj suverénně nejsilnější. 
  • Pokud kávovarům příliš neholdujete a připravujete si kávu filtrovanou, můžete se ve čtvrtlitrovém hrnku těšit na opravdu pořádnou porci kofeinu. Podle provedených analýz může mít káva z dripperu v průměru 145 mg kofeinu, káva z french-pressu 107,5 mg a turecká káva z džezvy může mít až 200 mg kofeinu.

Nezáleží přitom na tom, kolik do své kávy použijete vody, zda přidáte mléko, smetanu nebo cukr. Vždy je stěžejní obsah použité kávy. Takové americano, cappuccino, caffe latte nebo další druhy kávy vycházející z espressa mají stále stejný obsah kofeinu jak espresso samotné.

Jakou vybrat kávu 

A kolik kávy můžu pít?
Ať už preferujete jakýkoliv druh kávy, myslete na to, že kofein je stimulant a není dobré ho pít přespříliš. Přesto se provedené vědecké studie shodují, že i příjem 400 mg kofeinu denně nemá žádný negativní vliv na zdraví. Pokud tedy pijete méně než pět šálků espressa eventuálně méně než tři silné kávy z dripperu, mělo by být všechno v pořádku. Káva je v takovém případě mimo jiné skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů. A hlavně také skvěle chutná. Když tedy víte, jakou vybrat.

Jakou vybrat?
Dovolte nám, abychom se stali vašimi průvodci světem exkluzivní kávy. Najdete u nás čerstvě praženou arabiku z celého světa a z více než 45 různých druhů arabiky si vybere naprosto každý. Máte chuť třeba na  kávu s tóny mléčné čokolády, medu a hřebíčku? Pak zvolte třeba naši výbornou arabiku z Kostariky. Jste spíš na chuť kakaa a hořké čokolády? Tak to pro vás bude jako dělaná prémiová káva z Austrálie. Nebo vám lichotí spíše nádech citrusů a sušeného ovoce? Tak to pro vás bude naše voňavá Guatemala. Zkrátka a dobře si u nás každý přijde na své. Vydejte se na průzkum a ulovte si tu svoji!

Víte, jaký obsah kofeinu mají jednotlivé druhy kávy

Líbil se vám náš dnešní článek? Tak ještě neodcházejte. Přečtěte si naše další články, které pro vás s láskou a zapálením pravidelně připravujeme. Co třeba některý z těchto:

Jak si připravit kvalitní čaj matcha bez drahého vybavení

Espresso Romano

Druhy kávy