Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

French press příprava kávy - Jednoduchá, rychlá a výborná arabika

Kávu milujeme všichni. A zatímco pro někoho je její příprava doslova a do písmene rituálem, na který si vyhradí celé ráno, někdo jiný preferuje rychlou a efektivní přípravu, která nezabere moc času. French press představuje ideální kompromis pro obě zmíněné skupiny - kávu připraví rychle, ale zároveň dá skvěle vyniknout její jedinečné chuti. Kde se vlastně french press vzal? A jak v něm kávu připravit? To se dozvíte v našem dnešním článku.

Co to je french press? A kde se vzal?
French press je ve své podstatě dvoudílná konvička na přípravu kávy. Je tvořena jednak skleněnou konvicí, v níž se káva zalije a nechá louhovat, a jednak kovovým či plastovým pístem se sítkem, který perfektně oddělí hotovou kávu od kávové sedliny (lidově lógru). Je to velmi jednoduchý nástroj, ke kterému není zapotřebí ani návod a zcela intuitivně se jej naučíte používat.

Velmi zajímavá je ale také jeho historie. Vůbec poprvé se totiž objevil v 18. století ve Francii, díky čemuž dostal také svůj název french press. Pak se na něj ale trochu pozapomnělo a znovuobjeven byl až ve 20. století v Itálii, kde si jej také nechali náležitě patentovat. Dnes se můžete setkat doslova s desítkami variant french pressů, které se cenově pohybují od zhruba sta korun až po několik tisíc. Nenáročným milovníkům kávy samozřejmě velmi dobře poslouží i levnější modely.

Fress press

French press: Příprava kávy za pár minutek
Příprava kávy ve french pressu je nesmírně jednoduchá. Základ je ale mít dobrou kávu a tu si namlít ideálně nahrubo. Na 100 ml silné arabiky doporučujeme použít jednu lžičku takové kávy. Pak už stačí jen zahřát vodu na teplotu 90°C, umístit kávu do french pressu a zalít ji příslušným množstvím vody. Pokud máte čerstvě praženou kávu (což je každá z naší nabídky), tak byste měli arabiku zalít nejprve trochou vody, následně promíchat a až poté dolít zbytek. Je to proto, že z čerstvé kávy se stále ještě uvolňuje oxid uhličitý a ten může negativně ovlivňovat louhování. U kávy ze supermarketu to většinou není nutné. Po dvou až třech minutách louhování už stačí jen stlačit píst a kávu přefiltrovat. Pak si ji nalijte do hrnečku a vychutnejte si tu nejlepší kávu, jakou jste kdy pili.

Fress press_2

Jakou kávu pro french press vybrat?
French press je nástroj nesmírně univerzální a ať do něj dáte kteroukoliv kávu, vyzdvihne její chutě na maximum. A v poměru ceny a výkonu navíc vůbec nemá konkurenci. Vybraná káva by ale přesto měla být čerstvá, protože jedině tak se vám dostane ideálního chuťového zážitku. Toto kritérium sice splňuje každá káva z naší nabídky, ale my vám pro french press můžete doporučit především arabiku Brazílie Santos s jemnými tóny meruněk, čokolády i lískových oříšků, nebo výběrovou kávu z Guatemaly, která nabízí jemnou chuť čokolády, karamelu a vyvážené kouřové aroma.

No a teď už o french pressu víte snad vše důležité. Líbil se vám dnešní článek? Pokud ano, budeme rádi, když si přečtete některý z našich dalších článků, které pro vás s láskou k čaji a kávě tvoříme.
Co třeba některý z těchto: