Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Tradiční turecká káva - Jak vařit kávu v džezvě

Když se v našich končinách někoho zeptáte, jestli si dá “turka”, s největší pravděpodobností si vybaví kávu většinou nevalné chuti a s pořádným množstvím neodfiltrované kávové sedliny lidově označované jako lógr. Tradiční turecká káva je přitom ale úplně jiná a když si ji připravíte v džezvě, uvidíte, že to bude velmi netradiční, ale extrémně chutný zážitek.

Pěstuje se káva v Turecku?
Pokud jste někdy navštívili Arabský poloostrov, jistě víte, že káva je s nimi naprosto neodmyslitelně spjatá. Paradoxně se tam ale káva vzhledem k aktuálním klimatickým podmínkám vůbec nepěstuje a veškerou kávu musí Turecko bohužel dovážet. V minulosti se tam ale skutečně pěstovala a tamním obyvatelům samozřejmě přirostla k srdci. Konkrétně se káva dostala do Turecka v polovině 15. století, kdy ji z Egypta dovezla výprava tehdejšího sultána Selima I. A hned s otevřením vůbec první kavárny přišel i vynález zvaný džezva. V této konvičce, která se za těch pět století stala naprosto ikonickou, se kromě úžasné kávy rodil i turecký vztah k tomuto populárnímu nápoji.

Turecká káva 

Jak si tureckou kávu v džezvě připravit?
Příprava turecké kávy sice vyžaduje specializované vybavení, ale rozhodně stojí za to. Snad žádným jiným způsobem si nepřípravíte kávu tak intenzivní, ale zároveň vyváženou a plnou. No a zároveň turecká káva z džezvy disponuje opravdu vysokým obsahem kofeinu. K její přípravě budete potřebovat:

  • Jemně mletou kávu
  • Cukr
  • Džezvu
  • Hrneček, do kterého hotovou kávu přelijete.

Samotná příprava kávy v džezvě je nesmírně jednoduchá. Do džezvy stačí umístit kávu a zalít ji vodou. Pro intenzivní chuť určitě doporučujeme použít aspoň 7 gramů arabiky na každých 100 ml vody. Pokud chcete kávu stejnou jako v Turecku, můžete ji ještě osladit jednou či dvěmi lžičkami cukru. Pak už stačí džezvu umístit na sporák a přivést k varu. Jakmile se na kávě objeví pěna, posbírejte ji a umístěte do připravených hrnečků. Jakmile se káva zpění podruhé, vypněte ji a pomalu můžete začít nalévat.

Turecká káva v džezvě 

Jakou kávu na turka vybrat?
Jak už jsme jednou zmiňovali, v Turecku se žádná káva nepěstuje, a proto si ani vy nemůžete dopřát žádného autentického turka. Ať už ale dáváte přednost tradiční turecké kávě z džezvy, nebo raději zůstanete u naší verze, můžete využít kteroukoliv kávu z naší nabídky. Nám se obzvláště osvědčila intenzivní arabika z Etiopie, která v sobě snoubí tóny hořké čokolády a jemného červeného vína. Navíc této kávě neublíží ani mléko nebo pořádná porce cukru a vždy chutná prvotřídně. Stejně jako ostatní druhy kávy ji pro vás pražíme až co možná nejkratší dobu před odesláním.

Kávový degustátor

Líbil se vám náš dnešní článek? Tak určitě neodcházejte. Přečtěte si raději některý z našich dalších článků, které pro vás s láskou ke kávě i čaji pravidelně píšeme: