Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak udělat pečený čaj? A jak dlouho vydrží pečený čaj?

Pečený čaj je skvělý způsob, jak zpracovat ovoce, kterého je v létě všude spousta. I uprostřed té nejkrutější zimy si pak budete moci vytáhnout skleničku zavařeného léta a během chviličky si připravit skvělý ovocný čaj nabitý pozitivní energií léta. Jenže víte, jak udělat pečený čaj? A jak dlouho vlastně pečený čaj vydrží? My si pečený čaj sami připravujeme a v našem dnešním článku se s vámi podělíme o ten nejlepší recept na pečený čaj i o praktické tipy.

Jak udělat pečený čaj?
Na pečeném čaji je možná vůbec nejlepší jeho snadná příprava. Potřebujete k němu totiž jenom ovoce, které máte třeba na zahradě, cukr a nějaké běžně dostupné koření. My doporučujeme zvolit:

●     1 kg rybízu

●     jedno jablko

●     10 švestek

●     jednu hrušku

●     1 kg třtinového cukru

●     2 lžičky mleté skořice

●     10 hřebíčků

●     jedna lžička anýzu či badyánu

●     volitelně můžete použít i 1-2 dl dobrého rumu (nedoporučujeme Tuzemák)


Pokud ale máte specifické chutě, můžete si ovoce libovolně vyměnit. Leckdo doporučuje třeba kiwi, mango nebo rakytník. Nedoporučuje se ale používat banán, který při pečení zčerná a výrazně se zhorší jeho chuťové vlastnosti.

Když už máte ovoce vybrané, stačí ho umístit na plech – menší ovoce může být celé, to větší je nutné nakrájet na malé kousky. Pak stačí přidat cukr a jednotlivé koření, zamíchat a strčit do trouby předehřáté na 200°C. Každých 10 minut doporučujeme čaj zkontrolovat a důkladně promíchat – zhruba po půl hodině by mělo být hotovo. Pokud chcete pečený čaj dochutit, přidejte do něj po vypnutí trouby deci až dvě kvalitního rumu, naposledy zamíchejte a nandejte do skleniček. A voila, pečený čaj je hotový. Stačí ho uložit do sklepa a vytáhnout uprostřed zimy.

Pečený čaj 

Jak na přípravu?
Když chcete pečený čaj připravit, stačí načnout skleničku a použít zhruba 2 čajové lžičky na každých 250 ml vroucí vody. Pečený čaj není nutné dávat do sítka, ovoce bude stále chutnat dobře a je možné jej po vypití čaje sníst lžičkou. Tak jednoduché to je.

Jak dlouho vydrží pečený čaj?
Pokud pečený čaj dostatečně osladíte, nemusíte se vůbec bát toho, že by se vám do zimy zkazil. Ve skutečnosti je pravděpodobné, že ve spíži, kde je tma a chlad, vydrží dva roky. Bezprostředně po vytažení z trouby mohou být kousky ovoce tvrdé a čaj nemusí být tak výrazný. Když si na něj ale vzpomenete třeba za půl roku, uvidíte, že bude chutnat mnohem lépe. Skladovat jej déle než dva roky však nedoporučujeme.

Pečený čaj z ovoce 

Co když pečený čaj nechci?
Jestli na pečený čaj nemáte chuť, nebo zkrátka jenom nemáte čas si jej připravit, nemusíte vůbec zoufat. V naší nabídce totiž najdete celou řadu různých ovocných čajů, které pro vás chystáme s naprostou láskou a péčí, jakou byste věnovali svému pečenému čaji i vy. Navíc ovoce, které používáme v našich čajích, je povětšinou sušené mrazem, což je šetrnější než při vystavení teplu. Zůstanou tak zachovány veškeré obsažené látky a samozřejmostí je i skvělá chuť – ať už si koupíte kterýkoliv z našich ovocných čajů, nemusíte se bát ovoce z něj sníst.

Koupit s láskou připravovaný ovocný čaj

Líbil se vám náš dnešní článek? Tak to byste si měli přečíst další! Náš blog pro vás totiž píšeme s láskou ke kávě i čaji.