Pomerančová kůra

Pomerančovník čínský je rostlina tak známá, že ji pravděpodobně není třeba nijak představovat. Plody zvané pomeranče jsou totiž oblíbené po celém světě a kromě toho, že skvěle chutnají, jsou i nabité nejrůznějšími zdraví prospěšnými látkami v čele s vitamínem C. Zajímavé je, že pomerančovník může dorůstat až do výšky 20 metrů a byl jednou z nejoblíbenějších dřevin pěstovaných v královských zahradách.

Latinský název: Citrus sinensis

Využití
Na pomerančovníku je skvělé, že je ho možné využít téměř celý. Dřevo představuje ceněnou komoditu mezi řezbáři, lidové léčitelství hojně zpracovává jak květy, tak i plody a kůru. Kůra je bohatá na esenciální oleje, minerální látky i celou řadu vitamínů, jimž samozřejmě kraluje imunitu podporující vitamín C.

Jak pomerančovou kůru používat?
Pomerančová kůra je v posledních letech považována za naprostý zázrak v gastronomii, léčitelství i mnoha ostatních sférách. Bývá doporučována na neutralizaci zápachu bot, osvěžování vzduchu v místnosti, proti komárům i na vyhlazování vrásek. Nejlepší je ale v různých čajových směsích, kterým dodá neuvěřitelnou vůni a opojnou chuť. Pokud máte rádi pomeranče, naše směsi jako Sladký pomeranč nebo Pečené jablko si zamilujete.

Zajímavosti o pomerančích
●     Největším světovým producentem pomerančů je Brazílie, která zvládne vyprodukovat až 16 milionů tun.
●     Jednou z nejzajímavějších odrůd pomeranče je tzv. Buddhova ruka - pomeranč svým tvarem opravdu připomínající lidskou ruku.

Použitá literatura
[1] Healthy and Interesting Facts About Oranges - Market Basket. Dostupné z: https://marketbasketfoods.com/healthy-and-interesting-facts-about-oranges/
[2] Sweet Orange: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. Dostupné z: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-908/sweet-orange