Jahoda

Jahodník je rod rostlin z čeledi růžovité, přičemž existuje zhruba 20 druhů, z nichž nejpopulárnější a běžně nejpěstovanější je jahodník velkoplodý (eventuálně jeho kříženci). Konzumovaná část jahodníku se nazývá jahoda a jedná se o drobné souplodí nažek, které se vyznačuje poměrně nízkým obsahem přírodních cukrů, ale zato celou řadou vitamínů, minerálních látek, organických kyselin a antioxidantů.

Latinský název: Fragaria

Využití jahody
Přestože to není tolik známé, jahody obsahují zhruba stejné množství vitamínu C jako všeobecně doporučované citrusové plody. Kromě toho jsou ale bohaté třeba na vitamíny A, B či E, draslík, zinek, síru či molybden. Z organických látek pak stojí za zmínku kyseliny salicylová skvělá pro naši pleť nebo kyselina ellagová, která bývá obecně doporučována pro své protinádorové působení. Díky výše zmíněným mikronutrientům jahody také snižují krevní tlak, mají protizánětlivý účinek a dokonce i zpevňují kosti.

Jak jahody používat?
Jen málokteré tuzemské ovoce má tak široké využití jako jahody. Je možné je používat při pečení, vyrábět z nich různá smoothies, přidávat je do jogurtu či různých míchaných nápojů. Opravdoví milovníci jahod pak jistojistě ocení i čaje obsahující jahody - v naší nabídce proto máme jak různé ovocné směsi, tak i zelené, černé či jiné čaje s jahodami.

Zajímavosti o jahodách
●     Jahody jsou snad jediným ovocem, které má pecky i na svém povrchu. Zajímavé je také to, že průměrná jahoda obsahuje přes 200       
        takových peciček.
●     Jahody používali již staří Římané, kteří tomuto ovoci přisuzovali doslova kouzelnou moc - léčili pomocí jahod deprese, slabosti i bolest v
       krku.
●     I když obecně jahody považujeme za bobule, ve skutečnosti to bobule nejsou, neboť jednak v případě jahod se nekonzumuje plod, ale
       zbytnělé květní lůžko a jednak protože semínka nejsou kryta dužinou, ale objevují se na povrchu.

Použité zdroje
[1] 14 Things You Didn't Know About Strawberries - Food Republic. [online]. Copyright © 2020 Food Republic. Dostupné z: https://www.foodrepublic.com/2013/05/20/14-things-you-didnt-know-about-strawberries/