Jablko
Jablko je ovoce, které není třeba nijak dlouze specifikovat. Jedná se o plod jabloně domácí a je to jedno z nejpopulárnějších druhů ovoce napříč celou Evropou. Zajímavé je, že první zmínky o jablku jsou již v Bibli a lidové léčitelství vyzdvihuje například schopnost dezinfikovat dutinu ústní. Efektů má ale jablko tolik, že se dokonce ujalo pořekadlo, že kdo jí jedno jablko denně, ten nemusí k lékaři.
Latinský název: Malus domestica
Využití
Využití jablek je opravdu široké a vzhledem k tomu, kolik účinných látek obsahují, se ani není čemu divit. Namátkou můžeme zmínit třeba obsah vitamínů C a mnoha dalších antioxidantů, které se starají o ochranu lidských DNA buněk a tím snižují riziko vzniku rakoviny. Mimo to obsahují spoustu vlákniny a vitamínů skupiny B nezbytných pro správné trávení i látky stabilizující hladinu cukru v krvi.
Jak jablko používat?
Jablko je ovoce, které můžete použít téměř kdekoliv. Hodí se při pečení, je možné z nich udělat výborný mošt, sušené představují skvělou alternativu brambůrek a nebo je můžete vyzkoušet v některé z našich čajových směsí. Za chladných zimních večerů si zamilujete třeba naše Pečené jablko nebo Jablko & Skořice.
Zajímavosti o jablkách
● Až dvě třetiny všech prospěšných antioxidantů a vlákniny je obsaženo ve slupce. Jablka proto neloupejte, ale jezte celá.
● Pokud chcete zabránit hnědnutí nakrájených jablek, stačí je potřít pár kapkami citronu, který funguje jako skvělý konzervant.
● Jestli máte rádi tvrdý alkohol, jistě znáte calvados, jablečnou pálenku pocházející z francouzské Normandie.
● Největšími producenty jablek jsou Čína, Spojené státy, Turecko a Polsko.
Použité zdroje
[1] Apple Facts - Apples and More - University of Illinois Extension. University of Illinois Board of Trustees Dostupné z: https://web.extension.illinois.edu/apples/facts.cfm
[2] Apples: Benefits, nutrition, and tips. Medical and health information [online]. Copyright © 2004 Dostupné z: https://www.medicalnewstoday.com/articles/267290