Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Hruška

Hrušeň je rod rostlin populární zejména pro své plody - malvice známé jako hrušky. Nejrozšířenějším zástupcem je hrušeň obecná (Pyrus communis), jejíž plody bývají obzvláště chutné a co do obsahu vitamínů a minerálů poměrně bohaté. Ačkoliv se jedná o velmi staré ovoce, pěstování hrušek je poměrně náročné vzhledem k jejich náchylnosti na některá onemocnění a tím pádem se nikdy výrazně masově nerozšířily.

Latinský název: Pyrus

Využití
Ve srovnání s ostatním ovocem rostoucím v našich končinách mají hrušky mnohem méně vitamínu C, ale zato jsou bohaté na vitamíny skupiny B. Ty mají na naše tělo celou řadu pozitivních účinků, kromě toho, že jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu, se také starají o naše vlasy a pleť, kterou vyživují. Kromě toho obsahují hrušky i poměrně dost vlákniny, která je prospěšná pro zdraví našich střev. Vařené hrušky bývají rovněž doporučované při srdečních chorobách, vysokém tlaku i onemocněních močového měchýře. 

Jak hrušky používat?
Hrušky představují skvělé letní ovoce, které je možné použít v mnoha sladkých i slaných receptech, skvělé jsou hruškové džemy a neodolatelné jsou i samotné. Pokud je máte ale opravdu rádi, rozhodně vám doporučujeme vyzkoušet i hruškové čaje. Toto vynikající ovoce se přidává jak do ovocných čajových směsí, tak i do černých a bylinkových čajů a k zahození není ani kombinace hrušek a rooibosu či honeybushe. Všechny tyto čaje přitom najdete v naší nabídce, která je tak široká, aby si z ní vybral každý.

Zajímavosti o hruškách
●     Přestože existují tisíce různých odrůd hrušky, jen pár desítek z nich produkuje jedlé plody. 
●     Hruškové dřevo představuje pro svoji tvrdost velmi oblíbenou surovinu k výrobě nábytku i hudebních nástrojů.
●     Jedním z největších světových producentů hrušek jsou Spojené státy, pěstují se zejména na západním pobřeží. 

Použité zdroje
[1] NĚMEC, Jan. Památné stromy v Čechách, na Moravě, ve Slezsku. Praha: Olympia, 2003. ISBN 80-7033-781-8
[2] Pear Facts: 10 Interesting Insights About The Fruit - That’s it Nutrition. Dostupné z: https://www.thatsitfruit.com/blogs/default-blog/blogpears-10-interesting-facts-about-the-fruit

Kde mě najdete