Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak často pít zelený a černý čaj? A jak často pít kávu?

Zelený čaj, černý čaj nebo káva jsou nápoje, bez kterých si většina z nás absolutně nedokáže představit svůj den. Někteří z nás by je dokonce nejraději pili pořád . A při náročném pracovním dni opravdu přijde vhod malá konvička s čajem, který nám opravdu chutná. Víte ale, jak často můžete pít zelený a černý čaj? A jak často pít kávu? V dnešním článku najdeme odpověď.

Za vším je třeba hledat kofein
Ať už je řeč o zeleném čaji, černém čaji, nebo kávě, stále hraje prim stimulant známý jako kofein. V souvislosti s čajem se občas můžete dočíst o teinu, což je ale jen jiný název pro kofein a z chemického hlediska se jedná o jednu a tutéž molekulu. I když kofein má celou řadu různých benefitů, platí to jen do určité míry. Vědecké studie se shodují, že kofein je neškodný až do příjmu 400 mg denně. Pokud nevíte, kolik kofeinu obsahuje třeba šálek vaší oblíbené kávy, určitě se podívejte na náš článek s názvem Víte, jaký obsah kofeinu mají jednotlivé druhy kávy? Tam se dozvíte nejen potřebné informace, ale i spoustu zajímavostí. 

Káva_kofein

Jak často pít zelený čaj?
Odborné zdroje uvádí, že zelený čaj v průměru obsahuje 35 mg kofeinu na 230 ml nápoje. Toto číslo je však trochu zavádějící, protože obsah kofeinu v čaji ovlivňuje třeba:

  • stáří čajových lístků (čím starší, tím méně kofeinu mají)
  • na jak velké kousky jsou lístky zpracovány (čím menší, tím více kofeinu se z nich uvolní)
  • použitá teplota vody a zvolený druh čaje (matcha obsahuje typicky nejvíce kofeinu)

Ve skutečnosti je tedy reálnějších spíše takových 50 mg kofeinu v jednom šálku zeleného čaje. I přesto ale tento druh čaje obsahuje mnohem méně teinu než černý čaj nebo káva. Jak často tedy černýpít zelený čaj? Pokud kofein odjinud nepřijímáte, můžete teoreticky vypít až 8 šálků zeleného čaje. Vzhledem k povzbudivým účinkům jej ale nedoporučujeme pít ve večerních hodinách.

Zelený čaj

Jak často pít černý čaj?
Obecně vzato se ví, že černý čaj obsahuje vzhledem k pokročilé oxidaci více kofeinu než čaj zelený. Provedené výzkumy došly k tomu, že zhruba 200 ml šálek černého čaje obsahuje 59 mg kofeinu, ovšem platí zde to, co u zelených čajů. Konečné množství kofeinu může být ovlivněno délkou louhování, tudíž musíte vědět, jak dlouho louhovat černý čaj. Dále může být výsledné množství kofeinu ovlivněno zvoleným druhem čaje, jeho zpracováním a dalšími faktory. Porovnáním obsahu kofeinu v průměrném čaji a bezpečné konzumace kofeinu se tak dá snadno dojít k tomu, že za den můžete vypít i 6 šálků černého čaje. Platí to ale jen za předpokladu, že kromě nich nebudete už pít kofein z jiných zdrojů, tedy třeba z kávy, zeleného čaje, yerba maté nebo jiných produktů.

Černý čaj

Jak často pít kávu?
Podle informací z našeho již zmiňovaného článku má instantní káva v průměru 57 mg kofeinu, espresso z kávovaru od 60 do 180 mg a turecká káva z džezvy, o níž jsme také psali samostatný článek, může mít až 200 mg. To znamená, že kávy můžete denně vypít od 2 až do nějakých 6 šálků v závislosti na tom, jak silnou máte rádi.

Hlavně vybírejte kvalitní produkty!
Ať už preferujete čaj, nebo kávu, vždy je dobré vybírat především kvalitní produkty. A právě ty pro vás máme v našem eshopu. Ať už se rozhodnete prozkoumat nabídku černých čajů nebo objevit kouzlo zelených čajů, vždycky se můžete spolehnout, že naše produkty budou ve špičkové kvalitě a to se promítne i do úžasné chuti. Stejně tak je tomu u naší skvělé arabiky z celého světa, kterou pro vás pražíme až co možná nejkratší dobu před odesláním.

Jednoduchá registrace nového zákazníka 

Líbil se vám náš dnešní článek? Tak to nikam neodcházejte a raději si přečtěte další, které pro vás píšeme s láskou ke kávě a čaji: