Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jaký čaj připravovat pro miminko

Káva a čaj jsou pro mnoho z nás nepostradatelné. A není se čemu divit, vždyť skvěle chutnají, povzbudí a navíc mají mnoho zdravotních benefitů. No a jelikož existuje obrovské množství druhů, nikdy se nám jejich konzumace neomrzí. I když my dospělí většinou můžeme pít naprosto kterýkoliv druh čaje, u miminek tomu tak rozhodně není. Víte, jaký čaj je pro miminko vhodný? A jakým se naopak vyhnout? V dnešním článku se to dozvíte.

Kdy by měla miminka dostávat čaj?
Vůbec nejdůležitější je odpovědět na otázku, kdy miminka mohou pít čaj. A upřímně řečeno na to sice panují trochu odlišné názory. Mnoho odborníků ale zastává názor, že dokud jsou miminka kojena, není zapotřebí jim cokoliv dalšího přidávat. Mateřské mléko totiž obsahuje vše, co pro svůj správný vývoj potřebují. Jakmile začnete používat příkrmy, je dobré miminko učit i na pití obyčejné vody a k čajům se dostávat teprve postupně a spíše jen občas.

Pro miminko_2

Jaký čaj je pro miminko vhodný?
Pojem čaj se v dnešní době používá pro jakýkoliv horký nápoj bez ohledu na to, zda je z ovoce nebo z bylinek. Původně se čajem ale myslel jen nápoj připravovaný z čajovníku - tedy to, co dnes označujeme jako zelený nebo černý čaj. A jelikož oba tyto druhy obsahují kofein, rozhodně nejsou pro malé děti vhodné! Dopřát jim ale můžete třeba některý z následujících čajů:

  • Fenyklový čaj - ten bývá první volbou většiny maminek. Je to dáno tím, že fenykl má mírně nasládlou chuť a dětem tedy přirozeně velmi chutná. Většinou ani není potřeba jej přislazovat medem nebo jiným sladidlem a děti ho bez problémů vypijí. Jak jsme navíc zmiňovali v našem herbáři, fenykl podle odborných publikací pomáhá optimalizovat trávení a mírní nadýmání.
  • Rooibos - tento čaj je přirozeně zcela bez kofeinu, což je u malých dětí samozřejmě žádoucí. Kromě toho má ale velmi nasládlou až medovou chuť a děti si ho zamilují. V Africe se velmi často používá na usínání. Pokud vás zajímá detailněji, určitě si přečtěte náš samostatný článek. Většinou se hodí pro děti, které mají více než půl roku.
  • Honeybush - ten je ve své podstatě velmi podobný zmiňovanému rooibosu. Má skvělou nasládlou chuť a je bez kofeinu.
  • Heřmánek, anýz a šípek - jsou další bylinky, které pomáhají s trávením a jsou vhodné i pro malé děti. O těchto bylinkách jsme také psali v našem herbáři o něco detailněji a můžete se v něm mimo jiné dočíst, že heřmánek mnoho lidí pije k eliminaci problémů s nespavostí.

Čím jsou děti ale starší, tím více bylinek je možné používat. Od jednoho roku je možné přidat třeba i meduňku nebo maliník, o něco později je možné pít i ovocné čaje, citronovou trávu a další bylinky. Do 6 měsíců věku to ale nebývá doporučováno vůbec.

Pro miminko

Kde takové čaje koupit?
Pokud se rozhodnete čaje pro miminko nakoupit, často můžete ztroskotat na tom, že drogerie a různé obchody nabízí jen velmi omezený výběr a vy neseženete vše, co jste chtěli. Proto jedním z možných řešení je nakoupit u nás v našem eshopu, kde máme tak široký výběr kvalitních čajů, že si vybere opravdu každý. Sáhnout můžete po směsích jako Spokojené miminko nebo po konkrétních surovinách jako je Rooibos či Honeybush.

Líbil se vám náš dnešní článek? Tak to ještě neodcházejte a přečtěte si další, které pro vás píšeme: