Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Sušenka štěstí - Co je zač a kde se vzala?

U nás na ně sice narazíte jen málokdy, jakmile se ale vydáte do zahraničí a objednáte si někde kávu, čaj, nebo klidně i jídlo v čínské restauraci, dostanete originální koláček štěstí, ve kterém bude vzkaz obsahující nějaký citát, vaše šťastná čísla nebo třeba nějakého úryvku ze známého díla. Kde se ale tyto koláčky vzaly? Jaké mají opodstatnění? A stojí za ochutnání?

Co jsou sušenky štěstí?
Sušenky štěstí zná snad každý. Pokud si na ně ale nemůžete vzpomenout, jsou to zkroucené malé koláčky, které dostanete ke kávě, čaji nebo po jídle zpravidla v čínských restauracích. Jedná se o druh pečiva vyráběný nejčastěji z mouky, oleje, vajec, soli, vanilky, sezamových semínek, hnědého cukru a směsi koření obsahující anýz, kardamom i hřebíček. A ačkoliv se dají koupit i univerzální sušenky, část kvalitních restaurací si ještě stále peče vlastní (nebo si je nechává dělat na zakázku) a vy se tak můžete setkat s odlišnými surovinami a tím pádem i jinou chutí.

Sušenka Štěstí_výroba 

Sušenky štěstí nemají vůbec jasnou historii
Řekli byste, že sušenky štěstí mají dlouhou historii a pochází z Číny? Tak to jste naprosto na omylu. Jejich původ sice není přesně známý, ale podle odborníků jsou záležitostí konce 19. století, kdy je vyráběla v malém pekařství jedna japonská rodina. Její členové později emigrovali do Ameriky a tento recept s sebou přivezli – i když v trochu pozměněné podobě, která vyhovovala chuťovým buňkám tamních spotřebitelů. Prvně byly sušenky štěstí k dostání ve vybraných obchodech na Havaji, odkud se rychle rozšířily do Los Angeles nebo San Francisca. Počátkem 20. let 20. století již existovaly první stroje, které sušenky produkovaly ve velkém a od té doby se rozšířily napříč světem.

Sušenka Štestí 

Stojí za vyzkoušení?
Ať už jste zvědaví nebo vás jen po šálku  naší dobré arabiky honí mlsná, sušenky štěstí určitě musíte vyzkoušet. Hodí se ke každému druhu kávy a opravdu skvěle chutnají. A když vás zaujmou, můžete si je po čase třeba vyrobit sami doma – na základní variantě receptu vůbec nic není. Stačí vám jenom našlehat vaječné bílky a smíchat je s cukrem, rozpuštěným máslem a mandlovým extraktem. Pak přidejte mouku, aby vznikla hustá směs. No a nakonec zbývá jen na plech vytvořit stejně velké kolečka a péct, dokud okraje nezačnou zlátnout. Pak zbývá jen doprostřed vložit vzkaz, přeložit kolečko v půlce a následně přehnout třeba o hranu sklenice. Ještě jednodušší je ale si sušenky štěstí koupit přímo v našem eshopu. Stojí pár korun a uvidíte, že si ji zamilujete.

Sušenka Štěstí ve zlatém obalu 

Sušenka Štěstí

Zaujal vás dnešní článek? Tak to ještě neodcházejte. Možná byste si mohli přečíst také o dalších zajímavých tématech, které pro vás zpracováváme. Co třeba některé z těchto:

Jak poznat nekvalitní kávu

Metody zpracování kávy - Jak ovlivňují výslednou chuť

Čím se líší sypaný čaj od sáčkového čaje