Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak si připravit kávu kvalitně, ale přitom jednoduše

Mnoho lidí má ve zvyku chodit do kavárny, aby ochutnali dobrou kávu. Abyste si ale skvělý šálek vykouzlili i doma, nepotřebujete kávovary za desítky nebo dokonce stovky tisíc, ale postačí vám k tomu běžně dostupné vybavení, které stojí pár korun. A když k tomu vyberete dobrou kávu, sami budete až překvapeni, jak dobrou kávu si doma uděláte. Které vybavení doporučujeme?

Dripper udělá vynikající filtrovanou kávu
Jedním z nástrojů, které jsou velmi jednoduché na používání a příprava kávy vám díky nim nezabere žádný čas, je dripper. Na první pohled vám může připomínat trychtýř a zatímco ty nejlevnější jsou zpravidla plastové, dražší kousky jsou primárně keramické. Nejlevnější drippery stojí už kolem sto korun, za ty dražší pak zaplatíte klidně i tisícovku. Kromě něj je třeba vždy koupit ještě papírové filtry, přes které se bude káva filtrovat.

Samotná příprava kávy v dripperu už je nesmírně jednoduchá. Propláchnete filtr vodou, čímž zabráníte tomu, aby papír ovlivnil chuť kávy. Filtr umístíte do dripperu, přidáte asi 10 - 20 gramů kvalitní arabiky a  zalijete vodou o teplotě nepřesahující 90°C. Příprava zabere i s filtrováním pár vteřin, papírový filtr pak vyhodíte, dripper opláchnete a do minuty si můžete vychutnávat šálek oblíbené kávy.

Příprava kávy

French press pro krásně intenzivní kávu
Další nesmírně jednoduchou metodou, která přitom vytváří úžasně intenzivní kávu, je french press. Svůj původ má, jak koneckonců naznačuje i název, ve Francii, ale nesmírně populární je třeba i ve Spojených státech. Výhodou je, že tento přístroj stojí většinou od 200 do 800 korun a nemusíte k němu kupovat žádné filtry ani jiné vybavení. Příprava kávy french pressem je nesmírně jednoduchá a zvládne ji každý. 

Dvacet gramů kávy v tomto případě umístíte do nádoby, zalijete zhruba 300 ml vody nepřesahující teplotu 90°C a necháte pár minut extrahovat. Pak jen zatlačíte na píst v horní části nádoby a káva se přefiltruje přes kovové sítko. No a máte hotovo. Pak stačí jen french press opláchnout a kávu vypít. Tak jednoduché to je. Arabika z něj přitom chutná naprosto skvěle a její intenzitu sami ovlivníte délkou louhování. 

Příprava kávy - French press

Moka konvička přinese ovoce trpělivým
Pro milovníky pravého espressa s nesmírně komplexní vůní a silnou chutí, je jako stvořená moka konvička. Tento italský vynález je dnes nesmírně oblíbený a káva z něj je opravdu skvělá, ale bohužel si na ni budete muset chvíli počkat. Moka konvička má 3 díly:

  • spodní, do kterého se umístí studená voda
  • sítko, v němž se nachází ideálně čerstvě namletá káva
  • vrchní, který zachytí hotovou kávu.

Mechanismus je přitom jednoduchý,  stejně jako samotná příprava kávy v moka konvičce. Spodní část obsahuje vodu, která působením tepla začne vřít a bude tedy procházet přes namletou kávu ve filtru, kudy se dostane jako hotová káva do horní části. Z té si ji už pohodlně nalijete do hrníčku. Takto připravená káva je sice skvělá, ale musíte si na ni chvíli počkat. Rozhodně se to ale vyplatí.

Moka konvička

Jakou kávu vybrat?
Kromě dobrého vybavení, které, jak jsme si dnes ukázali, nemusí být vůbec drahé, je zapotřebí i dobrá káva. V našem eshopu pro vás naštěstí máme výběr tak široký, že si každý přijde na své. Můžete sáhnout po skvělé arabice z celého světa a nově také po exkluzivních kávách, které vás svou chutí naprosto očarují.

Jestli se vám náš dnešní článek líbil, určitě ještě neodcházejte a přečtěte si další!

Co takhle některý z těchto:

Od svělé kávy vás dělí jen pár kliknutí