Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Portoriko - Čokoládová káva, kterou si zamilujete

Portoriko je pro nás Evropany takovým rájem na Zemi. I když tam žije ve srovnání s Českou republikou jen zhruba třetina obyvatel a rozloha je sotva osminová, láká každý rok tisíce turistů. A není se čemu divit. Nádherné pláže, bujná vegetace v severních částech ostrova, celá řada historických staveb zapsaných v seznamech UNESCO,... A káva, kterou si zamilujete s prvním uvařeným šálkem. I když vás přímo do Portorika vzít nemůžeme, máme pro vás úžasnou a vyváženou kávu, která vám umožní se tam alespoň v myšlenkách podívat.

Něco málo z historie kávy v Portoriku
Historie kávy se v Portoriku datuje do začátku 18. století, ačkoliv se přesně neví, kde se vzala. Někteří historikové věří, že kávovníky vysázeli Španělé, kterým připadalo tamní podnebí pro pěstování ideální, jiní věří spíše legendě o korsickém mnichovi, který se semeny kávovníku utekl do Portorika hledat lepší život. Ať už to bylo jakkoli, káva získávala velmi rychle obrovskou popularitu, stala se důležitým vývozním artiklem a dokonce se říká, že arabiku z Portorika vyžadoval sám papež, stejně jako řada tehdejších královských rodin napříč Evropou. No vidíte. A teď si ji díky nám můžete dopřát vy.

Káva Portoriko_keř 

Jak se káva v Portoriku pěstuje?
Káva z Portorika je extrémně cenným zbožím, protože tamní pěstitelé nezvládají častokrát pokrýt ani domácí spotřebu, a proto Portoriko čas od času kávu dokonce dováží třeba z Brazílie. Neméně výjimečný je ale i způsob pěstování – zemědělci využívají primárně nadmořských výšek nad 1000 metrů a kávu pěstují ve stínu, čímž skvěle vynikají jednotlivé tóny. Půda je v Portoriku vulkanická a obsahuje tedy obrovské množství minerálů a dalších látek, které posléze také pozitivně ovlivňují chuť. A samozřejmostí je i to, že jak sběr, tak následné zpracování musí splňovat velmi přísná kritéria, aby nedošlo ke znehodnocení takto cenné suroviny.

Na jakou chuť se můžete těšit?
Péče, kterou malí pěstitelé napříč Portorikem kávě věnuji, se samozřejmě musí promítat do úžasné chuti, kterou milují lidé na celém světě. Když ji poprvé ochutnáte, rozhodně ucítíte čokoládu, která každému šálku dominuje. Jak si na ni ale budete postupně zvykat, začnete vnímat i tóny karamelu, smetany, sušeného ovoce a různými ořechy v čele s mandlemi. Aroma je příjemně nasládlé, tělo plné a závěr krásně dlouhý, takže tóny čokolády budete vnímat ještě několik chvil po dopití. A aby toho nebylo málo, chutná skvěle s mlékem i bez něj.

Káva Portoriko_espresso

Jakou vybrat? A jak si ji připravit?
Káva z Portorika je opravdu univerzální a vynikne za všech okolností. Můžeme doporučit jak majitelům kaváren, kteří chtějí mít na svém mlýnku netradiční, ale nesmírně chutnou kávu, tak všem, kteří si chtějí dobrou kávu připravit v pohodlí vlastního domova. Arabika z Portorika vynikne jak při přípravě v pákovém kávovaru, tak i v obyčejné moka konvičce nebo méně tradičních nástrojích jako je chemex, aeropress nebo frenchpress.

A že nevíte, jakou vybrat? No přece naši Portoriko Arabika! Dovážíme jen tu nejkvalitnější kávu, kterou pražime až co možná nejkratší dobu před odesláním k vám a vy se tak můžete spolehnout, že káva bude chutnat stejně, jako byste si ji právě vychutnávali v luxusním resortu někde v Portoriku.

Od svělé kávy vás dělí jen pár kliknutí