Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak poznat nekvalitní kávu

V dnešní době je stále dost lidí, kteří jsou zvyklí nakupovat kávu v supermarketech. Čím dál více z nich však postupně přechází ke kvalitní a výběrové arabice. Problém však nastává při jejím výběru. Mnoho laiků neví, jak kvalitní kávu poznat. A právě tím se budeme zabývat v tomto článku.

Jaké má kvalitní káva rysy?
Každý má rád kávu jinou. Někdo si na ní pochutná s mlékem, jiný preferuje černou. Někomu vyhovuje filtrovanou a někdo pije kávu jenom v kavárnách. Co však všechny kávy spojuje, jsou následující faktory:

Měla by být čerstvě pražená
Při výběru kávy věnujte pozornost datu, kdy byla káva upražena. Když už nenajdete konkrétní datum, tak by měla káva obsahovat alespoň informaci o tom, že je čerstvě pražená nebo že je pražená až v České republice. Pokud balená káva tuto informaci neobsahuje, bude se nejspíš jednat o dříve praženou arabiku. To sice nijak neškodí vašemu zdraví, ale snižuje to její výslednou chuť a okrádáte se o celkový zážitek z kávy.

Jak poznat nekvalitní kávu

Hodně napoví samotný obal

Pokud teprve s hledáním a poznáváním dobré kvalitní kávy začínáte, bude pro vás nejjednodušší, pokud se budete řídit obalem, ve kterém je káva zabalena. Ten by neměl být kvůli propustnosti světla průhledný. Ideální obal by měl být neprůsvitný a měl by v sobě mít malý otvor, tzv. jednosměrný ventil. Po pražení kávy totiž dochází ještě několik dní k drobným výparům oxidu uhličitého, jež má tento ventil za úkol odvést. Zároveň ale nepustí dovnitř vzduch, který by negativně ovlivnil kvalitu zrn. Pokud vaše oblíbená káva ventil nemá, byla pravděpodobně upražena před delší dobou.

Zrnková je vždy nejlepší
Kvalita chuti a intenzita vůně kávy se odvíjí od obsahu esenciálních olejů. Pokud jsou kávová zrna už namletá a vám se do rukou dostanou až po delší době, velké množství esenciálních olejů vyprchá a jejich kvalita už nebude taková. Platí tedy jednoduché pravidlo, že čím rychleji se káva od jejího namletí spotřebuje, tím lépe. Z našich zkušeností doporučujeme kupovat kávu zrnkovou a namlet si ji doma sami.

Jak poznat čerstvě praženou kávu  

Na barvě zrn záleží
Ať už máte raději kávu světle praženou, nebo dáváte přednost tmavším zrnům, měla by mít zrna v sáčku vždy podobnou barvu. Zrna by v žádném případě neměla působit spáleným dojmem. Kvalitní pražírny na tohle kladou opravdu velký důraz a pokud jsou zrna naprosto černá (a výrobce nikde nezmiňuje tmavý styl pražení jako Full French), je to důvod k reklamaci kávy.

Kde takovou kávu vybrat?
Když uvidíte zrnkovou kávu v neprůsvitném obalu s ventilem, můžete ji vyzkoušet. A pokud obsahuje navíc i informace týkající se data pražení, máte vyhráno. Kde koupit kvalitní kávu? Podívejte se do našeho e-shopu, kde vám nabízíme prémiové kávy za rozumnou cenu. Kávu sem k nám dovážíme přímo z plantáží v originálních jutových pytlích a pražíme ji až co nejkratší dobu před odesláním, takže vám můžeme zaručit tu nejvyšší kvalitu.

 Od svělé kávy vás dělí jen pár kliknutí