Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jaké kávy si můžete dopřát v kavárně. Znáte rozdíly?

Že espresso je malá káva bez mléka a cappuccino je o něco větší a s mlékem, vědí tak nějak všichni. Víte ale, co je třeba takové americano? V našem dnešním článku si probereme kompletní nabídku kaváren, abyste už pokaždé věděli, co si objednat.

Espresso, malá a silná klasika
Espresso zná snad každý. Jedná se o velmi malou, ale zato silnou kávu, která neobsahuje žádné mléko. Podle daných předpisů by se mělo správné espresso připravovat z 8 gramů čerstvě namleté kávy a zhruba 25 - 35 mililitrů vody o teplotě asi 90°C. A zatímco chytré kávovary jsou schopné připravit ideální porci bez jakýchkoliv zásahů, v některých kavárnách se může stát, že obsah vody bude o něco větší nebo menší. A nebo se vám dostal do rukou jiný druh espressa. Kromě klasického se totiž můžete setkat i s:

  • Espresso doppio - počeštěně se mu říká dvojité presso a jedná se o dvojnásobnou porci klasického espressa. Těšit se tedy můžete na 14 - 18 gramů čerstvé kávy a 50 - 80 ml vody. Mléko ani v této variantě nenajdete.
  • Ristretto - ristretto se od espressa příliš neliší a dokonce se tyto dva nápoje i podávají ve stejném šálku. Ristretto má ale ještě o něco intenzivnější chuť a ještě menší obsah vody, zpravidla dokonce kolem 20ml. Vypijete ji  jedním douškem a v ústech zůstane opravdu dlouho. Nesprávně ho v některých kavárnách nazývají piccolo.
  • Espresso lungo - lungo se servíruje ve větším šálku, ale narozdíl od dvojitého espressa stále obsahuje jen 8g kávy. Chuť je tak o trošku méně intenzivní než u klasického espressa, ale stále se jedná o výraznou a silnou kávu.
  • Espresso macchiato - espresso /makjáto/ má více interpretací. V originále se jednalo o tmavé espresso, které obsahovalo jen malou kapku mléka v pěně. Dnes v kavárně dostanete spíše espresso, které bude dolité mlékem. Zkrátka takové menší, ale o to silnější cappuccino.

Espresso Latino Café 

Americano, zředěná káva s porcí vody
Když americkým vojákům za druhé světové války nechutnalo silné espresso servírované v Evropě, ředili si ho v poměru 1:5 horkou vodou. A tak vzniklo americano. V nabídce kaváren je často bez mléka i s ním, ale vždy se jedná o poměrně objemný nápoj, který bude po chuti zejména milovníkům méně intenzivních káv.

Káva Americano_Latino Cafe 

Cappuccino, pravá volba pro neznalé
Ačkoliv cappuccino představuje kombinaci mléka, mléčné pěny a espressa ve stejném množství (zpravidla 60ml od každého), příprava kávy není vůbec jednoduchá. Pěna by měla být hustá a zhruba dvoucentimetrová, káva s mlékem by měla být sice velmi jemná, ale zároveň i intenzivní a neměla by působit nijak rušivě. Cappuccino se zpravidla servíruje do větších hrnečků a je skvělým kompromisem pro většinu návštěvníků kavárny, kteří nejsou pevně rozhodnuti pro svého favorita.

Cappuccino_Latino Cafe 

Caffe latte si nepleťte s latte macchiato
Caffe Latte sestává z porce espressa a zhruba 200 ml horkého mléka a pije se z klasického šálku. Jedná se o kávu s velmi jemnou chutí velmi podobnou cappuccinu. Pokud se v kavárně nemůžete rozhodnout, je i caffe latte dobrá volba. Nepleťte si ji ale s latte macchiato, které navíc obsahuje i porci mléčné pěny a servíruje se do vysokých průhledných sklenic,

Caffe Latte_Latino Cafe 

Ale co je nejdůležitější? Přece vybrat správnou kávu! Ať už máte rádi kávu s mlékem nebo bez, silnou nebo slabou, výběr arabiky z našeho eshopu je tak široký, že každý zvládne najít svého favorita.

Od svělé kávy vás dělí jen pár kliknutí