Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Káva netradičně: Znáte bicerin, breve nebo raf?

Káva je nápoj, který lze připravit na neuvěřitelné množství způsobů. A samozřejmě, že espresso, latte nebo třeba cappuccino zná snad každý. Ale slyšeli jste někdy názvy jako bicerin, breve nebo raf? Přestože všechny tři tyto kávy jsou naprosto výborné, v kavárnách je seženete málokdy. V tomto článku vám ale naštěstí poradíme, jak si každou z nich připravit v pohodlí domova. 

Bicerin 

První z našeho výčtu netradičních káv, o kterých jste dost možná nikdy neslyšeli, se jmenuje bicerin a pochází z italského Turína. Jedná se o ochucenou kávu, která je tvořena povětšinou třemi nebo čtyřmi ingrediencemi – jedním dílem silné kávy, jedním dílem horké čokolády a jedním dílem našlehaného mléka. V některých kavárnách je ve zvyku servírovat bicerin navíc s pořádnou vrstvou šlehačky, která může tvořit klidně i zbývající část šálku. Bicerin se, podobně jako třeba caffe latte, servíruje nejčastěji do průhledných sklenic, takže byste měli vidět jednotlivé použité suroviny jasně oddělené. Kávu pro přípravu tohoto nápoje doporučujeme připravit buď pomocí kávovaru, nebo pomocí moka konvičky, která není cenově tak náročná, ale kávu zvládne připravit úžasnou. A pokud jde o kakao, doporučujeme sáhnout po našem 100% bio kakau od německého výrobce Marc & Kay, které není nijak slazené a které si tedy může každý dochutit podle svých představ. 

netradiční káva 1

Breve 

Zatímco předcházející káva pocházela navzdory podivnému názvu z Itálie, tato o poznání více italsky znějící káva má svůj původ v Americe. A jako mnoho dalších amerických nápojů či pokrmů, je i breve vlastně jen kaloričtější variantou něčeho, co v Evropě máme běžně k dostání. Jedná se de facto o caffe latte, tedy běžný nápoj obsahující jednu dávku espressa a pořádnou porci mléka. Zásadní rozdíl je ovšem v tom, že do breve se nepoužívá klasické plnotučné mléko, nýbrž smetana. Chuť takové kávy je tedy plnější, krémovější a o poznání hutnější s pevnou pěnou. Ačkoliv chuťově je breve výborné, musíte počítat s tím, že je podstatně více kalorické než obyčejné latte. 

Raf 

Naši cestu kolem světa s netradičními kávovými nápoji bychom rádi završili v Rusku, kde se v průběhu devadesátých let minulého století stala nesmírně populární káva označovaná jako raf. Také se jedná o nenápadně modifikované espresso, které si zvládnete bez problémů vytvořit i doma. Základem je tedy již zmíněné espresso, které stačí smíchat s rovným dílem smetany a vanilkového cukru. Zatímco někde nechají jednotlivé suroviny navrstvit na sebe, jinde se můžete setkat s tím, že se všechny tři ingredience promíchají a následně se vytvoří velmi jemná pěna prostřednictvím parní trysky u pákového kávovaru. Tento nápoj se vyskytuje v mnoha modifikacích, někde se do něj přidává alkohol, jinde se na pěnu ještě nasype trocha skořice a někde se dokonce vymění typický vanilkový cukr za med, což se někdy také označuje jako "mead raf". 

netradiční káva 2

Základem je vždy dobrá káva 

Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv z těchto netradičních kávových nápojů, mějte na paměti, že základem každého z nich by měla být především dobrá káva. A přesně takovou kávu najdete v našem obchodě, kde máme desítky různých arabik z celého světa. Pokud si chcete kávu pro tyto recepty připravovat ve zmíněném kávovaru či moka konvičce, můžete vyzkoušet také naše espresso, které se na tyto účely skvěle hodí.