Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Tamaryokucha: Neznámý, ale naprosto úžasný zelený čaj

Pokud pijete zelený čaj pravidelně, možná jste mohli nabýt dojmu, že už vás u něj nemůže vůbec nic překvapit. To jste se ale pravděpodobně ještě nesetkali s japonským čajem zvaným tamaryokucha, který je v mnoha různých aspektech naprosto jedinečný. Jestli už vás tedy trochu omrzela uniformní chuť běžných zelených čajů, je tento článek pro vás jako stvořený. 

Co je tamaryokucha?

Tamaryokucha (někdy zvaný též guricha) je zelený čaj, který má svůj původ na japonském ostrově Kjúšú, což je jeden z největších japonských ostrovů vůbec. Pokud se rozhodnete tento čaj vyzkoušet, jako první vás pravděpodobně překvapí velmi netradiční tvar. Zatímco většina ostatních zelených čajů se v Japonsku zpracovává do rovných jehliček, čajové lístky pro výrobu čaje tamaryokucha se nepravidelně stáčejí. Ostatně právě proto se pro tento druh čaje vžilo také označení guricha značící ve volném překladu kudrnatý čaj. 

tamaryokucha 1

Čím je jedinečný?

Asi tušíte, že svinuté čajové lístky nebudou jedinou unikátností tohoto čaje. Tamaryokucha je výjimečný také poměrně vysokým obsahem kofeinu a velmi komplexním profilem, ke kterému se dostaneme v následujícím odstavci. Jedinečné je na tomto čaji i to, že sklizeň probíhá výhradně ručně a k zastavení oxidace se stále ještě používá napařování nad horkou párou. Naproti tomu u mnoha čínských čajů (i některých japonských) je oxidace ukončena zahřátím v pánvi zvané wok, čímž ale může dojít ke snížení obsahu některých potenciálně prospěšných látek a ke změně chuťových vlastností čaje. Po ukončení tohoto procesu pak následuje svinování čaje a následné třídění a balení. S čajem je tak poměrně dost práce, ale vzhledem k naprosto unikátnímu chuťovému profilu se to rozhodně vyplatí.

Jak tamaryokucha chutná?

Jedinečný je na tomto čaji i výjimečný chuťový profil, který je velmi komplexní, ale přesto naprosto vyvážený. Nálev připravený z tohoto čaje disponuje světlou zlatavou barvou a lehkou pronikavou vůní odkazující k tónům ovoce a květin. Po stránce chuti v něm nejprve dominují náznaky citrusů, které se posléze začnou mísit s jemnou travnatostí a ovocně-květinovými tóny. Závěr je pak krásně hladký a čaj se tak velmi dobře pije. Vzhledem k tomu, že je poměrně lehký a disponuje vyváženým chuťovým profilem, je možné tamaryokucha použít i jako základ pro nejrůznější letní ledové čaje a nic nezkazíte ani tím, když ho budete servírovat s ledem či trochou letního ovoce. 

tamaryokucha 2

Jak si ho připravit?

I když se jedná o poměrně exkluzivní čaj, jeho příprava je do značné míry podobná přípravě jiných zelených čajů. Za ideální bývá považováno použít 2 gramy čajových lístků na každých 100 ml vody, přičemž z kvalitního čaje tamaryokucha byste měli být schopni bez problému připravit dva až tři nálevy. Pro první nálev je dobré použít vodu o teplotě mezi 75 a 80 °C a v rámci louhování nepřekročit dvě minuty, aby čaj nezhořkl. 

Jaký doporučujeme vybrat? 

Pokud vás čaj tamaryokucha zaujal, určitě ho doporučujeme vyzkoušet. Za ideální volbu považujeme náš Tamaryokucha Gokase, jehož komplexní chuťový profil s tóny citrusů a květin jsme si opravdu zamilovali. Jestli ale radši zůstanete věrní osvědčené klasice, neváhejte se podívat buď do naší nabídky luxusních čajů, nebo do kategorie zelených čajů, kde máme jak osvědčené klasiky, tak také řadu vynikajících specialit.