Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Buddha Ama Cha: Když chcete pití čaje proměnit v zážitek

Omrzely vás už běžné zelené čaje a máte pocit, že byste rádi vyzkoušeli něco speciálního? Pokud se chystáte udělat svůj první velký krok směrem od obyčejných zelených čajů k netradičním bylinkovým nálevům, je Buddha Ama Cha ideální vstupní branou. Je sice cenově poměrně náročný, ale zato je opravdu jedinečný a vzhledem k jeho intenzivní chuti vám i malé balení vydrží poměrně dlouho. Na zajímavosti spojené s tímto čajem, doporučenou přípravu i důvody, proč ho vlastně ochutnat, se podíváme v tomto článku. 

Co je Buddha Ama Cha vlastně zač?

Ze všeho nejdříve by bylo jistě vhodné tento neobvyklý čaj trochu detailněji představit. Ama cha (někdy též psaný dohromady jako amacha) znamená totiž v překladu sladký čaj a my si troufáme tvrdit, že už toto označení říká všechno. Jedná se totiž o čaj, který pochází z lístků hortenzie velkolisté (latinsky označované jako hydrangea macrophylla) a na první pohled vás mohou překvapit její poměrně atypicky rolované lístky. Má úžasně sladkou chuť, ve které se mísí tóny lékořice, anýzu i badyánu. Přestože tento čaj je nesmírně populární v Japonsku, za jeho hranicemi příliš populární není, protože o něm stále ještě mnoho lidí vůbec neví. 

Co je na něm specifického?

Specifická je kromě chuti také samotné zpracování tohoto čaje. Po sklizni se totiž lístky hortenzie nechají lehce zavadnout, ale později se opět postříkají vodou a následně uloží na zhruba 24 hodin do dřevěných beden, kde dochází k lehké fermentaci. Poté jsou z bedny vyjmuty, srolovány do výsledného poměrně specifického tvaru, který si můžete prohlédnout na obrázku níže, a až poté se nechají dosušit. Na první pohled nepatrný mezikrok v podobě opětovného postříkání vodou a následné lehké fermentaci má ve skutečnosti obrovský význam, protože právě při tomto procesu získává čaj výslednou příjemně nasládlou chuť. 

buddha 1

Jak si Buddha Ama Cha připravit?

Další poměrně zajímavou vlastností čaje Buddha Ama Cha je jeho příjemně intenzivní chuť. Celé balení z našeho eshopu tedy má sice jen 40 gramů, ale měli byste vědět, že na přípravu jednoho šálku čaje o objemu 200 ml vám postačí jeden až dva lístky tohoto čaje. Pokud z čaje chcete po chuťové stránce získat maximum, nikdy jej nezalévejte vroucí vodou, což koneckonců platí pro mnoho dalších bylinných čajů. Mnohem lepší je voda o teplotě mezi 70 a 80 °C, přičemž doporučená doba louhování by neměla překročit 3 minuty. Čaj by pak byl zbytečně intenzivně vylouhovaný, tudíž jestli preferujete silnější chuť, je lepší přidat více čajových lístků než protahovat dobu louhování. 

buddha ama cha

Jaký doporučujeme vybrat?

Pokud vás čaj Buddha Ama Cha zaujal, určitě vám ho doporučujeme vyzkoušet přímo z našich stránek. Vzhledem k jeho exkluzivitě ho máme v samostatné kategorii nazvané Luxusní čaje, kde najdete i další, podobně výjimečné a chuťově vyladěné čaje. V případě, že byste ale rádi zůstali věrni osvědčeným klasickým zeleným čajům, neváhejte se podívat na naši nabídku zelených čajů, kde si můžete vybírat hned z několika desítek ochucených i neochucených čajů. A pokud byste měli opravdu náročné požadavky, máme v nabídce i zelený čaj bez kofeinu, který je chuťově k nerozeznání od těch kofeinových.