Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Čaj z Gruzie: Rarita, kterou musíte vyzkoušet.

I když svého času byla Gruzie čtvrtým největším producentem čaje a zásobovala celý Sovětský svaz, dnes si na gruzínský čaj vzpomene málokdo. Po pádu impéria následovala totiž série politických zmatků, gangů i občanské války, která pěstování čaje uvrhla v zapomnění. Je to přitom obrovská škoda, protože čaj z Gruzie určitě stojí za zkoušku. V tomto článku vám o něm povíme víc. 

Jaká je historie čaje v Gruzii? 

Čaj má v Gruzii neskutečně dlouhou historii a ještě dávno před vznikem Sovětského svazu se v této zemi pily odvary připravené z mladých lístků borůvek a jiných lesních plodů, které v subtropické divočině běžně rostly. Dodnes je dokonce možné ochutnat buď přímo čaj připravený pouze z borůvkových listů, nebo alespoň kombinaci těchto listů a černého čaje, která dodá jinak velmi silnému čaji příjemné ovocné nádechy. Pokud někdy budete plánovat výlet do Gruzie, určitě nezapomeňte tuto specialitu ochutnat. 

První čajovníky se začaly v Gruzii vysazovat až v 19. století, a to konkrétně v oblastech Guria a Adjara, kde řada pěstitelů sídlí až dodnes. A zatímco dnes se producenti primárně soustředí na kvalitu spíše než na kvantitu, zpočátku se jednalo o kočovníky, kteří se svým dobytkem putovali napříč zemí a čajové lístky sbírali. 

V Gruzii, narozdíl od naprosté většiny ostatních zemí produkujících čaj, se v průběhu zimních měsíců dostanou pod nulu, což spolehlivě zabije část parazitů a není tedy zapotřebí použití dalších chemikálií na obranu proti škůdcům. Navzdory nepřízni osudu se ale čaj z Gruzie začíná znovu těšit určité popularitě a byť tempo není tak závratné, jak by si tamní pěstitelé asi přáli, postupně mu přichází na chuť noví konzumenti. A vzhledem k jeho skvělé chuti se není čemu divit.  

čaj z Gruzie 2

Na jakou chuť se můžete těšit? 

V Gruzii většinou narazíte spíše na černý čaj a pokud vám náhodou někdo nabídne zelený, nemějte od něj žádná přehnaná očekávání, většinou je spíše průměrný. Zato černý čaj je ale úplně jiná pohádka, chuťově bývá vyvážený, velmi jemný a s naprosto minimální trpkostí. Nálev se může pochlubit krásně zlatavou barvou a čaj velmi příjemně a rozmanitě voní. Chuť čaje většinou závisí na konkrétním regionu, v některých můžete poznat spíše ovocnější náznaky, jiné jsou krásně karamelové s nasládlými dozvuky.ve všech případech ale stojí za zkoušku.

čaj z Gruzie 1

Jaký doporučujeme vybrat? 

Přestože v naší nabídce máte na výběr z desítek různých černých čajů, z Gruzie nabízíme bohužel pouze jediný. Náš Gruzie OP je však ztělesněním gruzínské čajové tradice a chutná naprosto jedinečně. Jedná se o pečlivě vybrané čajové lístky – ostatně samotná zkratka OP (tedy Orange Pekoe) značí, že se jedná pouze o pupeny a dva svrchní lístky. Náš gruzínský černý čaj má ve svém chuťovém profilu jasně detekovatelné kouřové tóny, které ale nijak nenarušují jemnou a velmi silnou chuť čaje. Skvělý je samotný i s mlékem a v Rusku, kde je stále velmi oblíbený, jej s oblibou připravují s pomocí samovaru a k dochucení používají buď pořádnou porci cukru, nebo tzv. warenje, což se dá označit za ekvivalent naší marmelády. A kdyby vás čaje z Gruzie náhodou neoslovily, nezoufejte, protože v naší nabídce najdete desítky jiných černých čajů z mnohem známějších destinací.