Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Bezkofeinový čaj: Jak se vyrábí a který doporučujeme vyzkoušet?

Pokud patříte k osobám citlivým na kofein, jistě jste si všimli, že existuje bezkofeinová káva, kterou jsme ostatně řešili i v jednom z našich dřívějších článků. A pokud jde o tento produkt, naštěstí je dnes k dostání také v mnoha supermarketech. Zato bezkofeinový čaj stále příliš známý není a sehnat ho v nějakém kamenném obchodě může být i relativně složité. V tomto článku se na něj proto podíváme důkladněji a poradíme, jaký bychom doporučovali vyzkoušet. 

Jaké druhy bezkofeinových čajů existují? 

V případě, že jste na kofein velmi citliví, nejspíše jste už stihli zaznamenat, že mnoho nápojů, které dnes označujeme jako čaje a ve skutečnosti čaji v pravém slova smyslu nejsou, jsou přirozeně bezkofeinové. Typickým příkladem jsou běžné ovocné nebo bylinné čaje. Můžete ale sáhnout i po mnohem méně typických produktech, jako je třeba rooibos nebo honeybush. Když proto například přijdete do kavárny, která bezkofeinové čaje nemá v nabídce, můžete si být jisti, že ovocné či bylinkové čaje vaše nároky dobře splňují. Naopak čaje v pravém slova smyslu, tedy lístky čajovníku čínského, obsahují určité množství kofeinu téměř vždy. Černé čaje tohoto stimulantu standardně obsahují nejvíce, následují čaje zelené a podobně mohou mít třeba i čaje bílé. Tedy za předpokladu, že neprojdou procesem, který z nich kofein odstraní.  

bezkofeinový čaj 1

Jak se dá z čaje odstranit kofein?

Stejně jako u odstraňování kofeinu z kávy, existuje i u čaje několik různých metod, které se běžně používají a většinou se jedná pouze o vystavení čaje působení určité substance. První z nich je ethylacetát, který se v čaji přirozeně vyskytuje a při jeho použití na čajové lístky dojde k vyluhování kofeinu, aniž by byla nějak poškozena chuť čaje jako takového. Nejčastěji se ale můžete setkat s použitím oxidu uhličitého, který taktéž extrahuje kofein, aniž by ovlivnil chuťové nebo jiné vlastnosti. Možná i proto některé zahraniční weby uvádí, že bezkofeinový čaj přináší stejné benefity jako klasický, pouze nemůžete očekávat takový stimulační efekt. Někdy se můžete setkat také s použitím dichlormethanu, jenže ten bohuže podle dostupných informací ovlivňuje i chuť čaje, a proto jsou mnohdy preferovány jiné výše uvedené metody.

bezkofeinový čaj 2

Jaký bezkofeinový čaj doporučujeme vybrat? 

Pokud chcete vyzkoušet bezkofeinové čaje, doporučujeme je vždycky nakupovat z obchodů, kterým důvěřujete. Pokud je totiž kofein z čaje odstraněn některou z metod, které ovlivňují chuť, moc si na čaji nepochutnáte. Naproti tomu u našich bezkofeinových čajů byste při degustaci naslepo s velkou pravděpodobností vůbec nepoznali, že pijete čaj bez kofeinu. V případě, že patříte mezi fanoušky černého čaje, určitě doporučujeme sáhnout po našem India Darjeeling TGFOPI, který nabízí výrazně zlatavý nálev s bohatým aroma a komplexní chutí s nasládlými tóny. Jestli naopak preferujete čaje zelené, můžete si pochutnat na našem čínském čaji Sencha, který je osvěžující, velmi lehký a jemný. Je ovšem nutné podotknout, že i bezkofeinové čaje určité zbytkové množství tohoto stimulantu mohou obsahovat. Mělo by být sice velmi malé (a podléhá to relativně přísným normám), ovšem pokud byste chtěli čaj, u kterého budete mít stoprocentní jistotu absence kofeinu, sáhněte po zmiňovaných ovocných nebo třeba bylinných čajích. S orientací vám rovněž může pomoci naše webová záložka Bez kofeinu, kterou doporučujeme prozkoumat.