Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Přidáváte si med do čaje? A víte, který je nejlepší?

Zatímco někdo si přidává med do čaje jenom ve chvílích, kdy na něj lidově řečeno něco leze, někdo jiný si svůj šálek čaje nedokáže představit neslazený. Ať už patříte do kterékoliv z těchto skupin, možná vás zajímá, proč si med do čaje (ne)přidávat a jaký vlastně ideálně vybrat. V tomto článku vás s medem v čaji seznámíme detailněji. 

Proč vlastně vybrat med? 

Sladidel, která se dají do čaje použít, existuje celá řada. Někdo sahá po obyčejném bílém cukru, někdo preferuje třtinový a někomu zase vyhovují méně tradiční varianty jako javorový sirup. Med má ale prokazatelné antibakteriální vlastnosti, může optimalizovat trávení a narozdíl od zmíněného bílého cukru může obsahovat celou řadu různých vitamínů, minerálů, enzymů a dalších zdraví prospěšných látek. Kromě toho má také specifickou chuť, díky které jej můžete použít jak do některých typů zelených čajů, tak i třeba do ovocných nálevů nebo bylinkových směsí. Má tak velmi univerzální použití a navíc v našich končinách není ani nijak extrémně finančně náročnou záležitostí. 

nejlepší med 1

Jaký druh medu je nejlepší? 

Když dojde řeč na med, měli byste vědět, že existuje obrovské množství druhů. Podle některých zdrojů je možné jen ve Spojených státech najít až 300 různých variant medu. Nejznámější je u nás samozřejmě řepkový a lesní, ale existuje třeba lipový, akátový, pohankový nebo třeba exotický manuka med, který pochází z Nového Zélandu a zažívá v poslední době obrovský boom. Když už je řeč o výběru medu, měli byste také vědět, že levnější medy ze supermarketů zpravidla disponují větší mírou průmyslového zpracování, takže mají delší trvanlivost, ale o něco menší obsah některých zdraví prospěšných látek. Pokud je to možné, doporučovali bychom se přiklonit k medu od nějakého lokálního včelaře. Jestli ve svém okolí ale nikoho takového nemáte, můžete bez obav zvolit med ze supermarketu. 

Kdy med do čaje přidávat? 

Některé druhy medu mohou být o něco sladší než cukr, a proto je dobré nejprve zjistit, kolik medu vám v šálku vašeho oblíbeného čaje vlastně vyhovuje. Dobrým odrazovým můstkem může být použití jedné čajové lžičky medu na čtvrtlitrový šálek čaje. Med byste však neměli přidávat do čaje hned po zalití, protože příliš vysoká teplota může jednak negativně ovlivnit chuť medu jako takového, ale jednak také zničí řadu prospěšných látek citlivých na teplo. My bychom proto doporučovali nejprve nechat dostatečně vylouhovat čaj a až poté přidat med. Pokud dokážete na hrnku bez problémů nechat přitisknutou ruku, měl by být již dostatečně zchladlý pro přidání medu. 

nejlepší med 2

Nezapomeňte na dobrý čaj 

Ještě předtím, než si vyberete optimální med, hodí se mít doma dostatečnou zásobu dobrého čaje. Protože když spojité kvalitní med s chutným čajem, dostanete opravdu neodolatelnou kombinaci. Pro párování s medem můžete vyzkoušet že zelených čajů třeba naši čínskou senchu nebo třeba gunpowder. Možností máte ale celou řadu – sáhnout můžete třeba po ovocných nebo bylinkových čajích. Od věci pak není ani vyzkoušet med ve vynikajících a přirozeně bezkofeinových čajích jako je rooibos nebo honeybush. Stačí se podívat do naší nabídky čerstvých čajů z celého světa a vybrat si svého favorita.