Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Cibetková káva: Proč byste ji měli vyzkoušet i vy?

Cibetková káva je pro mnoho lidí synonymem luxusu. Produkuje se ve velmi omezeném množství, nabízí fascinující chuť a potěší jak úplné laiky, tak i celou řadu kávových odborníků. V tomto článku se podíváme na cibetkovou kávu a na to, proč byste ji měli vyzkoušet i vy. 

Co je cibetková káva zač? 

Pokud v nějakém specializovaném obchodě narazíte na cibetkovou kávu, běžně prodávanou pod označením Kopi Luwak, dost možná můžete nabýt dojmu, že se jedná o naprosto běžnou kávu. Nenechte se ale zmást. Tahle kávová zrna prošla trávicím traktem šelmy zvané ovíječ skvrnitý, která je sice masožravá, ale na vybraných zralých kávových třešních si také ráda pochutná. Dobrou zprávou ale je, že strávit dokáže pouze dužinu, a zrna tudíž vyjdou z jeho traktu neporušená. V žaludku pouze přijdou určitým stupněm fermentace, která je zodpovědná za její unikátnost. 

cibetková káva

Jak cibetková káva chutná? 

Cibetková káva je unikátní především svým výrobním procesem – ovíječ skvrnitý si totiž vybírá jen ty nejideálnější kávové třešně. Ty, které jsou nedostatečně zralé, přezrálé a nebo jinak nevyhovující, zůstanou většinou bez povšimnutí. To samo o sobě představuje efektivní vytřídění kávových zrn a když se k tomu přidá ještě fakt, že trávicí trakt do značné míry ovlivní výslednou chuť, dostanete opravdu jedinečný chuťový zážitek. V cibetkové kávě můžete detekovat jemné tóny hořké čokolády a karamelu. Káva je chuťově velmi výrazná a má intenzivní aroma. Přesto bychom ale rádi podotknuli, že není dobré od ní čekat kdo ví jaké zázraky. Chuťově je dost podobná mnoha dražším prémiovým kávám a jedinečný je tak zejména zmíněný proces výroby. 

Proč je cibetková káva drahá? 

Cibetková káva je standardně dost drahá záležitost a pokud někde uvidíte podezřele levný produkt, může se jednat o starou kávu, nebo o cibetkovou kávu pocházející od cibetek chovaných v zajetí, což samozřejmě také není ideální. Vysoká cena je dána primárně tím, že je velmi omezené množství cibetek, které žijí jen ve specifických lokalitách Indonésie. Zároveň je nutné cibetky vytrasovat a jejich trus musí sběrači složitě hledat ve vysokých horách, což se na ceně také odráží. Ročně se vyprodukuje jen několik stovek kilogramů a jelikož celosvětově je poptávka podstatně větší, jedná se o opravdovou raritu. 

cibetková káva 1

Stojí cibetková káva za vyzkoušení? 

Pokud máte chuť cibetkovou kávu vyzkoušet, máte na výběr ze dvou možností. Tou první je navštívit specializovanou kavárnu, kde kopi luwak umí dobře připravit a rovnou si tam šálek dopřát. Druhou variantou pak je koupit si kávu online – naši Cibetkovou kávu Latino Café můžete koupit už od 100 gramů. A i když cibetkovou kávu rozhodně doporučujeme alespoň jednou vyzkoušet, při pravidelném pití de opravdu prodraží. Mnohem lepší proto mohou být jiné kávy z naší sekce Premium–Exklusiv.