Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Cupping: Vyzkoušejte práci kávových expertů doma

Také se nemůžete dočkat, až vám dorazí nová zásilka čerstvé kávy? Pokud jste jako my, dost možná byste nejraději ochutnali všechny nové kávy hned. A v tomto článku vás přesně k takové aktivitě budeme povzbuzovat. Představíme si totiž, co je to cupping, jak probíhá a hlavně to nejdůležitější - totiž jak ho vyzkoušet v pohodlí vlastního domova a na chvíli se cítit jako kávový expert. 

Co je to cupping?

Ze všeho nejdřív se na úvod určitě hodí nějaké krátké představení cuppingu pro ty z vás, kteří o něm neslyšeli. Jedná se o proces, který je v zásadě velmi podobný degustování vína, ale má svá určitá pravidla, kterými vás v tomto článku provedeme. Výstupem z takového degustování je pak tzv. cuppingové skóre, které můžete čas od času objevit na výběrových kávách a které jasně ukazuje, jak káva chutnala odborníkům v tomto oboru. Cupping je samozřejmě poměrně náročná disciplína a vytrénovat chuťové pohárky může zabrat poměrně dost času. Přesto to ale doporučujeme vyzkoušet - nejprve můžete začít doma a poté se třeba přihlásit na nějaký kurz nebo workshop, ve kterém celý proces absolvujete pod dohledem někoho zkušeného. 

cupping 1

Jak proces cuppingu vypadá?

Ačkoliv má cupping svá jasně daná pravidla, v základní podobě se vlastně nejedná o nic extra složitého. Stačí si koupit více různých druhů kávy (ideálně po malých vzorcích, abyste pak nemuseli načnout několik velkých balení), namlít zrna na střední hrubost a do každého šálku umístit 8,5 gramů kávy na 150 ml vody o teplotě 95°C. Pak nechte kávu louhovat a až se na ní zhruba po 3 minutách vytvoří jemná crema, posbírejte ji lžičkou. Následně dejte kávě ještě dalších pár minut, aby se nebyla příliš horká a začněte degustovat - ideálně pomocí lžičky a po malých doušcích, ale vaší fantazii se samozřejmě meze nekladou. 

Ale já na to nemám buňky

Možná si po přečtení tohoto odstavce říkáte, že na nějaké ochutnávání káva nemáte chuťové buňky a není to nic pro vás. Měli byste však mít na paměti, že i vnímání chuti se dá natrénovat a cupping může být třeba skvělá zábava na večer s přáteli. Stačí si vzít do ruky poznámkový blok a tužku a po ochutnání si ke každé kávě napsat, jak vám chutnala, jestli vůbec a zda jste v ní byli schopni detekovat nějaké tóny (zda působila spíše sladce, nebo byla naopak kyselejší, hořká nebo nevýrazná,...). Pokud budete v kávě hledat nejrůznější nuance pravidelně, postupem času své vnímání jednotlivých tónů rozhodně zlepšíte. Byť samozřejmě ne každý se může stát profesionálním degustátorem kávy, většina lidí zvládne své chuťové pohárky alespoň částečně vypilovat. 

cupping 2

S jakou kávou mám začít?

Vaší fantazii se meze nekladou ani pokud jde o výběr kávy. My bychom však doporučovali vybrat si pár různých káv, které jsou z kompletně odlišných regionů, protože ty většinou budou chutnat lehce odlišně a vy tak budete moci posoudit jednak která vám chutná nejvíce, ale jednak si budete moci zaznamenat rozdíly mezi nimi. My bychom proto doporučovali například některou z našich káv z Asie, jednu arabiku ze Střední Ameriky a například malé balení jedné z káv premium-exklusiv - schválně můžete s přáteli vyzkoušet, zda dokážete rozpoznat pro začátek alespoň dražší kávu od levnější.