Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jamaica Blue Mountain: Drahá, ale neuvěřitelně kvalitní arabika

Ačkoliv segment prémiových káv je poměrně široký, většina kávových laiků zná především cibetkovou kávu, o které jsme psali v jednom z předcházejících článků na našem blogu. Jednou z dalších velmi ceněných a zároveň velmi drahých káv je ale také Jamaica Blue Mountain, která je doslova a do písmene jedinečná. A i když není tak drahá jako cibetková káva, produkuje se jí také jen velmi omezené množství a mnoho odborníků ji, narozdíl třeba od zmíněné cibetkové kávy, považuje za chuťově výbornou. 

Na Jamajce roste kávovník? 

Někomu může přijít zajímavé už jen to, že na Jamajce se vůbec pěstují kávovníky. První sazenice se na ostrov dostaly v 18. století a brzy se přišlo na to, že se jim tam bude náramně dařit. Kromě ideálního podnebí je na ostrově také silně vulkanická půda, která je bohatá na minerály a v oblasti Modrých hor, kde se pěstuje právě Jamaica Blue Mountain, mají rostliny navíc také dostatek stínu. Ten sice spolu s nadmořskou výškou nad 1500 metrů zpomaluje dozrávání kávových zrn, ale právě to činí kávu jedinečnou. Má totiž dostatek času na to, aby se jednotlivé nuance aroma a chuti dobře uchovaly a káva tak představuje poměrně unikátní chuťový zážitek. 

jamaica blue mountain 1

Na jakou chuť se můžete těšit?

Jedinečnost kávy Jamaica Blue Mountain spočívá v dost originálním chuťovém profilu. Ze všeho nejdřív vás po otevření překvapí velmi intenzivní aroma, které je hluboké a komplexní a odborníci v něm mnohdy popisují jemné tóny oříšků, čokolády i karamelu. Po chuťové stránce je ideálně vyvážená a navzdory tomu, že se do chuťového profilu promítá řada různých nuancí, všechny působí harmonicky a bez ohledu na to, zda jste laik nebo odborník, je tuhle kávu radost pít. 

Proč je tak drahá? 

Jamaica Blue Mountain stojí v našem eshopu 399 korun za padesáti gramový balíček, který vystačí na zhruba 7 porcí standardního espressa. Je tedy podstatně levnější než již zmiňovaná cibetková káva, ale stále vychází poměrně draze. A důvodem pro tuto cenu je samozřejmě to, že poptávka násobně převyšuje nabídku. Celá Jamajka produkuje jen 0,1% světové produkce kávy, což za rok 2015 odpovídalo 15 tisícům tun. Z toho ale pouze 1400 tun představuje Jamaica Blue Mountain, která navíc jako snad jediná káva na světě musí být přepravována v sudech, nikoliv v obyčejných jutových pytlích. Za kvalitu přitom ručí Coffee Industry Board of Jamaica, který dohlíží mimo jiné na to, že káva byla vypěstována v dané lokalitě v nadmořské výšce mezi 900 a 1700 metry a za přesně definovaných podmínek. 

jamaica blue mountain 2Vyplatí se vyzkoušet? 

Pokud sami sebe nepovažujete za úplné kávové odborníky, nebo pokud hledáte netradiční dárek pro někoho, o kom víte, že má kávu rád, troufáme si tvrdit, že mu uděláte větší radost právě Jamaica Blue Mountain spíše než cibetkovou kávou, která je po stránce chuti dost specifická a nevyhovuje ani zdaleka každému. Navíc v našem eshopu můžete koupit arabiku Jamaica Blue Mountain již od 50 gramů, takže nemusíte kupovat zbytečně velké balení, pokud by obdarovanému náhodou káva nechutnala. My ale věříme, že si ji oblíbíte, protože její chuť je opravdu jedinečná. Kdybyste ale preferovali jinou kávu, můžete se podívat i na další produkty z naší sekce káv Premium-Exklusiv