Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Nitro Cold Brew: Vyzkoušejte horkou letní novinku

O tzv. cold brew, tedy kávě, která se jednoduše řečeno pouze maceruje ve studené vodě po dobu několika hodin, jsme už u nás na webu psali několikrát. Jednou jsme pro vás měli dokonce skvělý recept na to nejlepší cold brew, jaké si můžete připravit v pohodlí domova. Tentokrát se však budeme věnovat tzv. nitro cold brew, které se u nás v kavárnách objevilo teprve nedávno a které všem kávovým milovníkům rozhodně doporučujeme vyzkoušet. V dnešním článku vám ho představíme. 

V čem je jiné? 

Navzdory tomu, že se nitro cold brew může tvářit jako naprosto revoluční a převratná káva, s klasickým cold brew toho má mnoho společného. Oba dva typy kávy se tedy macerují za studena a po relativně dlouhou dobu, například přes noc. Následuje v každém případě filtrace, přičemž oddělit čistou kávu od sedliny můžete například pomocí dripperu. Zásadní rozdíl ovšem přichází až po odfiltrování a zatímco klasické cold brew již je připravené k pití, nitro cold brew se umístí do speciálního přístroje, kde dojde k nasycení kávy dusíkem. Následně se káva načepuje pomocí pípy a má tak zajímavě krémovou konzistenci s lehkou pěnou a příjemnou nasládlou chutí. 


nitro cold brew 1

Vyplatí se vyzkoušet? 

Nitro cold brew je poměrně netypická káva, jejíž výroba je poměrně náročná (nejen časově, ale především co se týče použitého vybavení), a proto si za něj v kavárnách můžete poměrně dost připlatit. Na druhou stranu si troufáme tvrdit, že za zkoušku rozhodně stojí, protože jeho chuť je velmi neobvyklá. Káva bývá obvykle lehce nasládlá a díky obsahu bublinek vytváří příjemný vizuální efekt a na kostkách ledu je to opravdu příjemné letní osvěžení. Nehledě na to, že tuhle kávu si nejspíš doma úplně neuděláte. Ne, že by to bylo úplně nemožné, ale kvalitní přístroje na výrobu nitro cold brew mohou stát desítky i stovky korun, což samozřejmě činí každý šálek poměrně nákladným. Někdy se také můžete setkat s nitro cold brew v plechovce, ovšem vzhledem k tomu, že se jedná o sezónní záležitost, která nejspíš nebude pravidelnou součástí vašeho kávového repertoáru, doporučujeme vyzkoušet čerstvé nitro cold brew. 

nitro cold brew 2

Doma vsaďte na klasiku

Nitro cold brew rozhodně doporučujeme vyzkoušet v nějaké kavárně - a jelikož je potřebné zařízení poměrně nákladné, je dost dobře možné, že pokud jste v nějakém podniku nitro cold brew viděli loni, budou ho letos nabízet znovu. Navíc tahle káva se párkrát za sezónu rozhodně neomrzí, i když v zimě na ni nejspíš příliš chuť mít nebudete. Než se ale do nějaké kavárny s nitro cold brew dostanete, můžete si připravit doma vynikající cold brew, třeba podle již zmiňovaného receptu z našeho blogu. Navíc díky široké nabídce kávy na našem eshopu máte celou řadu možností, jak si klasické cold brew ozvláštnit. My doporučujeme pro začátek zvolit třeba vynikající arabiku z Etiopie, kterou nabízíme v několika velikostech od 100 gramů až po jedno kilo. Navíc si můžete vybrat, zda preferujete mletou, nebo zrnkovou kávu.