Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Průvodce indickými čaji: Které stojí za zkoušku?

Indické čaje patří v dnešní době k těm nejlepším, jaké můžete na trhu vůbec sehnat. A není se čemu divit – vždyť čaje jako darjeeling nebo assam zná snad každý a pro mnoho odborníků představují ty vůbec nejkvalitnější černé čaje. Jak se Indie ale na pomyslné výsluní vlastně dostala? A které čaje stojí za zkoušku? S tím vás seznámíme v tomto článku. 

Historie indických čajů

Čajovník se samozřejmě v Indii vyskytoval v malém množství odjakživa a už kniha holandského cestovatele Lischotena z konce 16. století popisuje, že lístky čajovníku domorodci přidávají do nejrůznějších jídel nebo z něj připravují nápoje. Obrovský zlom ale přišel až v 18. století, kdy Britové vycítili, že právě Indie by mohla být zemí, která zničí do té doby trvající čínský monopol na produkci čaje. Motivací bylo samozřejmě to, že v Británii tou dobou panovalo embargo na dovoz čínského čaje. První pokusy o pěstování čajovníků se odehrály pod vedením Roberta Kyda v roce 1780, ovšem první velká zásilka do Anglie dorazila až díky Robertu Bruceovi, který v roce 1823 objevil divoce rostoucí čajovníky kolem řeky Brahmaputry. Po jeho smrti se pak o rozšíření čajovníku postarala jeho bratr Charles Bruce, který umožnil díky kapitálu z Britské Východoindické společnosti mohutnou expanzi. 

průvodce indickými čaji 1

Proč jsou indické čaje jedinečné?

Jak asi tušíte, assámská varieta čajovníku se v mnohém liší třeba od čajovníku čínského, a proto i chuť indických čajů je odlišná od těch čínských. Ačkoliv při troše pátrání jistě seženete i raritnější čaje, ve skutečnosti majoritní část exportu tvoří:

 

  • darjeeling – pravděpodobně nejvyhlášenější indický čaj, který se vyznačuje poměrně světlou barvou nálevu, jemným květinovým aroma a lehkou chutí podobnou muškátovému vínu, díky čemuž dostal také označení šampaňské mezi čaji. Více si o tomto jedinečném čaji můžete přečíst v našem předcházejícím článku
  • assam – druhou známou variantou indického čaje je assam, který naopak disponuje poměrně tmavším nálevem a lehce svíravější chutí, ve které se objevují tóny vanilky i mléka. O tomto čaji jsme také psali detailněji v samostatném článku.

 

Kromě toho bývá občas do třetice zmiňován i čaj nilgiri, který pochází ze stejnojmenného pohoří v jižní Indii. Tyto čajovníky rostou v nadmořských výškách od 800 do 2000 metrů a i díky tomu mají poměrně specifickou chuť. Tmavý nálev doplňuje velmi výrazné aroma s náznaky medu i ovoce a jemnou vyváženou chutí. V minulosti byl tento čaj primárně exportován do zemí Sovětského svazu, ale po jeho rozpadu již na tuto popularitu navázat nedokázal. 

průvodce indickými čaji 2

Jaké čaje doporučujeme vyzkoušet?

Pokud máte čaje rádi, troufáme si tvrdit, že nejlepší je vyzkoušet všechny tři zmíněné varianty indických čajů a porovnávat je mezi sebou. Každá je totiž v něčem unikátní a rozhodně se nedá říct, že by některá z nich byla objektivně nejlepší. Z darjeelingů bychom určitě doporučovali vyzkoušet některý z tzv. létajících čajů, které pochází z té nejaktuálnější sklizně, například Ambootia Organic FF. Existuje ale i zelený darjeeling, který také stojí za zkoušku. V případě assamu je vynikající volbou buď černý FTGFOPI Mokalbari nebo zelený FTGFOPI Joonktollee. A jestli vás čirou náhodou zaujal zmiňovaný čaj z oblasti Nilgiri, můžeme vás ujistit, že i ten na stránkách Čajové zahrady najdete. Doporučujeme vyzkoušet TGFOPI High Grown Sutton