Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Nilgiri: Neprávem opomíjený čaj z Indie

Když se mezi čajovými znalci zmíníte o indických čajích, většina z nich se pravděpodobně bude rozplývat nad dvěma druhy čajů, a sice nad darjeelingem nebo assamem. A přestože tyhle čaje jsou bezpochyby výjimečné, na další druhy indických čajů se zapomíná. A jedním z těchto opomíjených pokladů je i nilgiri, který byl ještě pár desítek let zpátky velmi oblíbený. V tomto článku vám o jeho výjimečnosti povíme víc.

Co je nilgiri zač? 

Ze všeho nejdříve se hodí začít nějakou obecnou charakteristikou, přestože o historii indických čajů jsme již detailněji psali v našem průvodci indickými čaji. Nílgiri je pohoří na jihovýchodě Indie, které bývá v češtině někdy označováno kvůli doslovnému překladu jako Modré hory. Tam se čajovníky pěstují na horských svazích v nadmořské výšce mezi 800 a 2000 metry, což tomuto čaji propůjčuje unikátní chuťový i aromatický profil. V minulosti byl obrovským odběratelem tohoto čaje Sovětský svaz, ovšem po jeho rozpadu začala sláva čaje nilgiri upadat. Vzhledem k závislosti na jednom jediném odběrateli neměl po jeho úpadku nilgiri žádnou jasnou pozici na globálním trhu, a tak se používal spíše do méně kvalitních směsí. V poslední době však naštěstí získává svoji popularitu zpět, jak se stále více pěstitelů v regionu snaží klást větší důraz na kvalitu i za cenu menší produkce. 

nilgiri 1

Proč ho vyzkoušet? 

Nilgiri je vzhledem k jedinečným podmínkám, ve kterých je pěstován, poměrně unikátní. Znalci na něm oceňují primárně to, že se jedná o svěží čaj, který disponuje výrazným aroma. Ne nadarmo bývá mnohdy doporučován i pro přípravu ledových čajů – skvěle například vynikne jen servírovaný na kostkách ledu a s kouskem broskve nebo například plátkem citronu. I když napříč jednotlivými produkty se může chuť poměrně výrazné lišit, obecně se dá říct, že nilgiri má chuťově o něco blíž k čajům ze Srí Lanky než k ostatním indickým čajům. Typická je pro něj absence jakékoliv svíravosti, kompexní paleta ovocných a květinových tónů a velmi decentní oříškové dozvuky. Zajímavostí jsou také tzv. zmrzlé (nebo též ledové či zimní) čaje, které jsou sklízeny v průběhu zimy, kdy noční teploty v této oblasti padají pod bod mrazu. Takový čaj je poměrně raritní a můžete si ho představit jako ekvivalent našeho ledového vína. Kvalitní černé ledové čaje z této oblasti v sobě mnohdy nesou tóny pomerančů, květin a čokolády. 

nilgiri 2

Jaký nilgiri doporučujeme vyzkoušet? 

V oblasti zmíněných Modrých hor se pěstuje celá řada čajů a je dobré podotknout, že jejich kvalita se s postupem času zlepšuje, což oceňuje mnoho odběratelů z celého světa. Mezi nejvíce vyhledávanými jsou kromě černých čajů také čaje zelené, oolongy nebo dokonce i poměrně raritní čaje bílé. Všechny tyto čaje přitom představují poměrně unikátní chuťový zážitek, který doporučujeme vyzkoušet každému, kdo má rád i ostatní čaje z Indie, Srí Lanky nebo Číny. V naší nabídce najdete India Nilgiri TGFOPI High Grown Sutton, což je chuťově intenzivní černý čaj s jasnou ovocnou chutí a kořeněným aroma, pro které je podobný čajům cejlonským. Pokud vás náhodou nilgiri nezaujal a chtěli byste zůstat věrní už ověřeným značkám, doporučujeme právě zmíněné cejlonské čaje. Naším favoritem je třeba Ceylon OPI Shawlands s podobně výraznou chutí a příjemným květinovým aroma.