Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Znáte ortodoxní čaj? A víte, v čem se liší od klasiky?

Pokud máte rádi kvalitní čaje, jistě vám nemusíme zdlouhavě vysvětlovat, že různé čaje se zpracovávají pomocí různých technik. A zatímco levnější čaje, které se zpravidla produkují ve velkém, jsou do značné míry ovlivněné modernizací veškeré techniky používané při sběru i zpracování, takzvané ortodoxní čaje si až do současnosti udržely svůj unikátní zpracovatelský proces až do současnosti. Víte, v čem přesně takový postup spočívá? A jak se vlastně taková metoda liší od moderních postupů? Na to se podíváme v tomto článku. 

Co je to ortodoxní čaj? 

Ze všeho nejdříve se pojďme podívat na to, co je vlastně ortodoxní čaj. Tímto pojmenováním se dá označit čaj, který je zpracovávaný tradiční metodou, která spočívá v následujících krocích:

  • Lístky jsou sbírány výhradně ručně a v závislosti na sortě čaje se sbírá buď úplně první čajový lístek, nebo první tři. 
  • Zavadnutí probíhá velmi šetrně a v průběhu času dochází k postupnému otáčení čajových lístků. 
  • Rolování a oxidace, které jsou do velké míry zodpovědné za správný rozvoj jednotlivých tónů v čaji, vychází na míru individuálním požadavkům každého čaje. Každopádně tyto procesy trvají až několik hodin a nikam se nepospíchá.
  • Sušení následně probíhá šetrně, aby nedošlo k poškození unikátního chuťového profilu každého čaje. Zároveň se však klade důraz na to, aby měl čaj ve výsledku jen méně než 3 % vody a nezačal tak ani při delším skladování plesnivět. 

ortodoxní čaje 1

Co je to CTC? 

Pomyslným protipólem klasické ortodoxní metody je tzv. CTC označující zkratku pro crush-tear-curl, což je naopak poměrně mechanizovaná metoda, jakou se čaje (nejčastěji černé) zpracovávají. Lístky po sklizni prochází přes speciální válečky s desítkami ostrých zubů, které je efektivně rozdrtí. Dokonce v některých případech dochází až k rozemletí na kaši a v pozdějším stádiu jsou takové čaje srolovány do drobných kuliček. I tento typ čaje může být pro některé konzumenty zajímavý, ovšem obvykle se používají i starší čajové lístky, což se samozřejmě projeví o něco hutnější chutí. 

Jaké jsou mezi čaji rozdíly?

Mezi CTC a ortodoxními čaji existuje celá řada rozdílů, pojďme si proto představit alespoň ty nejdůležitější. Zaprvé, ortodoxní metoda zachovává celistvou integritu čajových lístků. Naproti tomu metoda CTC lístky dále zpracovává, což se bohužel může projevit tím, že některé přirozené chuťové nebo aromatické vlastnosti čaje tak dobře nevyniknou. Čaje vyrobené pomocí metody CTC většinou disponují velmi jednolitým chuťovým profilem – jsou silné, výrazné, ale s poměrně jasnou svíravostí a sytou barvou. Naproti tomu čaje zpracované pomocí ortodoxní metody mají vždy unikátní a komplexnější chuťový profil. 

ortodoxní čaje 2

Jaké čaje doporučujeme vybrat? 

Pokud hledáte skvělý chuťový zážitek, my bychom se určitě přikláněli k čajům ortodoxním. A pokud čekáte na konkrétní doporučení, určitě bychom vám radili vyzkoušet naši horkou novinku v podobě Rwanda Rukeri Green OP, který jsme zařadili do naší nabídky teprve nedávno. Tento unikátní čaj z africké Rwandy sice možná není tak známý jako čaje z vyhlášených indických nebo třeba srílanských regionů, ale rozhodně nabízí konkurenceschopnou chuť, která je plná, intenzivní a mísí v sobě tóny sena, trávy či limetky s příjemným nádechem oříšků či špenátu. Pokud byste spíše než zelený čaj preferovali čaj černý, doporučujeme také sáhnout po Rwanda Rukeri, který je ovšem černý.