Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Hawaii Kona: Objevte kouzlo téhle prémiové arabiky

Když se řekne skvělá káva, většině lidí se vybaví arabika ze států jako je Kolumbie, Etiopie, nebo třeba Brazílie. Věděli jste ale že kávovníky se pěstují i ve Spojených státech? Vysoce kvalitní kávová zrna produkuje stát Hawaii, který je nejjižnějším státem USA. A byť je tato káva úžasná, pěstuje se jí poměrně málo a tudíž ji zbývá málo i pro následný export. Jelikož pro mnoho českých konzumentů je tato káva stále velkou neznámou, rozhodli jsme se vám ji představit v tomto článku a zároveň vám poradit s výběrem správné kávy. 

Historie havajské kávy 

Úspěšné kultivaci kávy na Havaji samozřejmě předcházela řada neúspěšných pokusů, o které se zasadil na počátku 19. století Španěl Don Francisco de Paula Marín. Kolem roku 1825 se pak poprvé zkusili zasadit semena kávovníků z Brazílie a také se vyměnila lokalita, ve které se kávovníky sázely. O pár let později se již kávovníky rozkládaly hned na 400 hektarech půdy, takže se bezpochyby dalo mluvit o obrovském úspěchu. Samozřejmě se to ale nedalo vůbec srovnávat se situací, která přišla později, protože koncem 19. století došlo k vysázení kávovníků odrůdy typica, která se ukázala jako ještě vhodnější než dosud používaný brazilský bourbon. Kávové plantáže se tak začaly rozšiřovat i do dosud neosázených míst a v současnosti se tak kávovníky pěstují na více než 3000 hektarů, což z kávy dělá velmi důležitou exportní surovinu. 

hawaii kona 1

Čím je unikátní? 

Pokud by vám nepřišel zajímavý samotný fakt, že se jedná o kávu ze Spojených států, měli byste vědět, že káva Hawaii Kona toho může nabídnout mnohem více. Tak například se pěstuje v původem sopečné půdě, která je bohatá na řadu živin, což se propisuje do výsledné chuti připravené kávy. Na Havaji se kávovníky rovněž pěstují na úpatí hor, kde je dostatek stínu, takže dozrávání je sice pomalejší, ale aspoň mají jednotlivé chuťové nuance v kávě dostatek času dozrát. Následný sběr kávových třešní probíhá zásadně ručně a mnoho pěstitelů se přiklání ke zpracování promytou metodou, což je jedna z metod, kterým jsme se věnovali v samostatném článku

Jak Hawaii Kona chutná? A jak ji připravit? 

Chuť havajské kávy by se dala velmi jednoduše charakterizovat jako komplexní. Jelikož ale nepředpokládáme, že by vám takový popis pro prémiovou kávu stačil, je třeba jej rozepsat o něco detailněji. V kávě ze všeho nejdříve ucítíte poměrně intenzivní citrusové aroma, které se ale začne s postupem času lehce rozšiřovat a prohlubovat. Nejprve si jistě všimnete hutnějších náznaků oříšků a medu, na které s postupem času začnou navazovat i jemné nuance čokolády, karamelu i javorového sirupu. Závěru pak dominují opět tóny čokolády, jež ale doplňují i jemné tóny skořice a kardamomu. Skvělé je na této kávě však i to, že si ji můžete vychutnat víceméně na všechny způsoby a dobře vynikne jak z filtru, tak pomocí pákového kávovaru, moka konvičky nebo třeba frenchpressu

hawaii kona 2

Jakou kávu doporučujeme vyzkoušet?

Na závěr našeho článku bychom určitě měli také doporučit konkrétní kávu. V naší nabídce najdete prémiovou kávu Hawaii Kona, které odpovídá výše popsaný chuťový profil a kterou rozhodně doporučujeme vyzkoušet. Vzhledem k tomu, že kávu navíc pražíme až v naší holešovické pražírně, můžeme bez obav zaručit její čerstvost, která je pro maximální chuťový požitek opravdu důležitá.