Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

O výrobě čaje

Všechen zelený čaj pochází čajovníku Camilla sinensis. Tato rostlina může být ve třech existuje ve 3 třech variantách. (čínská, indická, indonéská). Čínský čajovník je spíše keř 2-3 m vysoký a má menší temně zelené listy. Indický čajovník může vyrůst až do výšky 25 m a má listy větší, trošku světlejší. Indonéská varianta je něco mezitím. Dorůstá do výšky 6 m. Barva lístku se mění od svěže zelené barvy až po tmavozelenou barvu a stonky mohou být až do nahnědo fialové barvy. Záleží na půdě a podnebí. Listy čajovníku nevydávají žádnou zajímavou vůni.

Když rozdrtíme listy indický čaj tedy listy v dlani ucítíme svěží zelenou vůni. Takže když někdy z Vašeho okolí bude mluvit o tom, že navštívil čajovou zahradu, která krásně voněla tak to bylo z převážné většiny z okolních rostlin. Čajovník voní hlavně, když kvete. Tato vůně je podobná jasmínu.

Nejjednodušší metodou, jak vyrobit čaj je sušení čajových lístků na slunci. Ale samozřejmě takto jednoduché to není. Zde jednoduchý postup výroby čaje:

Sklizeň čaje

Kvalitní sklizeň má hlavní vliv na kvalitu připravovaného čaje. Typy sklizní jsou:
a/ pouze pupen – označení P /vzácné čaje/
b/ pupen a první list - označení  P1
c/ pupen a dva listy - označení  P2
d/ pupen a tři listy – označení P3
e/ pupen a čtyři listy - označení P4
d/ pupen a pět a více listů

Zavadnutí listů

Sklizeň se čaje se nechá asi 10 až 12 hodin zavadnout. Listy budou totiž vláčné a může se s nimi snáze pracovat. (tvarovat)
Důležité je také, že začínají chemické reakce.

Tvarování, rolování, granulování listů

Při rolování se rozdrtí list a uvolní se šťáva. Rolování se může opakovat, jelikož se ovlivňuje vzhled čaje, ale chuť a trvanlivost.

Fermentace čili oxidace

Fermentace je velmi důležitá, jelikož ovlivňuje chuť, aroma i barvu čaje. Ve výrobě zeleného čaje se fermentace nedělá. Mohou být různé stupně fermentace.

Sušení čaje

Po fermentaci je čaj co nejrychleji usušen horkým vzduchem, aby obsah vody poklesl po 5%. Tím se zastaví fermentace.  Sušení je důležitý krok z hlediska chuti aroma čaje.  Vzniklý čaj se nesmí přehřát, ani připálit. Jen u čaje oolong (polofermentovaný čaj) může být tzv. kontrolované pražení.

Třídění čaje

Suchý čaj se pak prosévá a třídí podle velikosti listu. Dále se balí do pytlů, dřevěných beden apod.

 

Dostali jste chuť na lahodný šálek skvělého nápoje? Pak je ideální doba na přípravu zeleného čaje.

O výrobě čaje_Čajová zahrada