Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Historie čaje

Jak lidstvo objevilo listy čajovníku a připravilo z něj čaj se můžeme dnes jenom dohadovat. Bylo to velmi dávno. Existují staré čínské legendy, které vypráví o přípravě osvěžujícího nápoje jménem čaj. Jedna z nich praví, že čínský císař Chen Nung kolem roku 2737 př.n.l. vařil vodu a spadly mu do ní lístky čaje z čajovníku. Posléze zjistil, že vznikl lahodný a povzbudivý nápoj.

The Joy of Harvesting

Ve slavné knize Phantastica (autor: Louis Lewin) se popisuje asi nejvěrohodnější verzi. V dávné minulosti hladový člověk neustále hledal něco k jídlu. Nacházel a poznával přitom i mnoho rostlin. Zjistil na sobě, že některé ho zbavují únavy, bolesti, vědomí apod. Začal je tudíž vyhledávat. Samozřejmě se někteří lidé i otrávily. Tak se vlastně nalezl v Etiopii kávovník, v Jižní Americe čaj maté, Vilcacora, Lapacho, v Číně zelený čaj a zázvorový čaj. Louis Lewin ve své knize uvádí, že v severní Číně v některých hrobech byly nalezeny lístky čaje.

V Japonsku se čaj objevil v 8. století a později se začal i pěstovat. Do Evropy byl přivezen zelený čaj v roce 1610 a nejprve se pil mezi aristokracií. Podle dobových kronik se někteří milovníci čaje vypily i 60 šálků denně.

V 19. století byly intenzivně zakládány po celém světě čajové plantáže. Britské impérium založilo roku 1835 první plantáže čaje v Indii. Konkrétně Assam. Následně 1839 Nilgiri, 1850 Darjeeling. Kolem roku 1867 byl vysazen čaj  na Ceylonu. Pak se zakládání čajových plantáží zrychlilo.

Následovala Jáva, Malajsie, Indonésie, Irán, Rusko, Keňa, Tanzanie, Rwanda, Bolívie, atd.

Čaj je dnes po vodě druhý nejrozšířenější nápoj. Mezinárodní názvy čaje, kterými si budete moci koupit Vás oblíbený čaj jsou čcha, tea, tee, thé.

 Rolled Leaf Shifter