Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Příprava čaje

Příprava různých čajů

Momentálně zde najdete přípravu:

  1. Čaj Masala 
  2. Čaj Matcha
  3. Zelený čaj
  4. Černý čaj

Příprava čaje Masala

Samotné koření Masala

Na přípravu tohoto vynikajícího čaje potřebujeme speciální indické koření masala, které se u nás prodává v čajovnách nebo obchodech s kořením. Tato výborná směs je u nás již namíchaná. Jedná se o drobně nadrcené kousky skořice, anýzová semínka, hřebíček, kousky zázvoru, koriandr, černý pepř, kardamom, kmín a květ vřesu.

Jak se vaří masala čaj?

  1. Dáme vařit vodu a osladíme ji - použijeme zhruba jednu lžičku cukru na decilitr vody. 
  2. Když voda začne vřít, přidáme koření masala a jakýkoli hutný černý čaj - obojí po jedné lžičce na decilitr vody. 
  3. Vaříme jednu minutu, potom přidáme mléko v poměru 1:1 až 1:2 k množství vody. 
  4. Necháme vzkypět, odstavíme a scedíme.

Tento čaj ocení všichni milovníci sladkého. Je velice příjemný na žaludek. Skvěle se hodí jako ranní životabudič po prohýřené noci.

 

Příprava čaje Matcha 

V první řadě se musíme vybavit speciálním nádobím a náčiním

  • Zcela nepostradatelná je bambusová metlička zvaná Chasen (časen), bez níž není možné prášek rozšlehat. 
  • Široká čajová miska Čawan, ve které se mačča připravuje.
  • Další součást tradiční výbavy na přípravu šlehaného čaje je čajová lžička na čaj Matcha.

Nicméně mějte na srdci i na paměti, že příprava a popíjení šlehaného čaje Matcha má své neopomenutelné estetické a filozofické hledisko. Pokud se tedy chcete pravidelně oddávat pití šlehaného čaje, pořiďte si vkusnou a vyhovující základní soupravu.

Samotná příprava

  1. Uvedeme do varu vodu a necháme ji zchladnout na 60-70°C.
  2. Misku Čawan pečlivě vypláchneme horkou vodou, aby se důkladně vyhřála.
  3. Zbytky vody vytřeme ubrouskem - při této příležitosti v misce smočíme Chasen (aby se zvlhčil).
  4. Do misky vložíme 1 až 2 lžičky čajového prášku.
  5. Pomalu a rovnoměrně zalijeme horkou vodou.
  6. Prášek na dně misky zežmolkovatí a musí se rozšlehat - dokud se nevytvoří souvislá pěna

Poslední krok (č. 6) - tato operace vyžaduje určitý cvik, cit a zkušenost. Nejdříve se pomalým krouživým pohybem Chasenu rozmíchají největší hrudky, pohyb se postupně zrychluje. Přestaneme Chasenem opisovat kruhy a kmitáme od kraje ke kraji misky. Šlehání musí být rychlé, ne však křečovité a pohyb ruky by měl vycházet dílem ze zápěstí a z paže. 

Nápoj se šlehá, dokud nejsou všechny žmolky rozmíchány a na hladině se nevytvoří souvislá pěna. Není chybou pokračovat ve šlehání dál, vzniká tak výrazně pěnivý nápoj, což přispívá jeho chuti. 

Pití čaje Matcha by měl být akt klidný a soustředěný. Hodí se pro sváteční a vzhledem ke své výstřednosti spíše osamocené chvíle, sdílené nanejvýše s několika stejně naladěnými přáteli.

Detailní video na přípravu práškového čaje Matcha

Příprava zeleného čaje

Na začátek potřebujete kvalitní zelený nebo zelený ochucený čaj.

 - Nasypeme 1 až 2 lžičky na šálek zeleného čaje do konvičky.
 - Zalijeme teplou vodou - 85ºC.
 - Pro tu nejlepší konzumaci - přípravu zeleného čaje a účinky - nesmíte louhovat více jak 3 minuty.
 - Přelijeme a vychutnáme.
 - Z konvičky si můžete udělat ještě 1-2 další nálevy se stejnou přípravou.
 - Po každém nálevu můžete zvětšit teplotu vody při louhování.

Příprava černého čaje

To samé platí pro černý i černý ochucený čaj.

 - Nasypeme 1 až 2 lžičky na šálek čaje do konvičky.
 - Zalijeme vroucí vodou - 100ºC.
 - Louhujeme 3 až 5 minut.
 - Přelijeme a vychutnáme.