Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Ibišek. Všechno, co o něm potřebujete vědět

Někdo ho přímo miluje, jiný nesnáší. Ať už se ale řadíte mezi fanoušky nebo odpůrce nápaditě vyhlížejícího ibišku, jeho popularitu mu zkrátka nemůžete upřít. A když si připravíte nálev s ovocným čajem obsahujícím ibišek, hned to poznáte na omamné vůni, plné barvě i živější chuti. V našem dnešním článku si proto řekneme, co je ibišek vlastně zač, kde se pěstuje a zda náhodou nemá také nějaké zdravotní benefity.

Ibišků existují stovky
Hned na úvod je potřeba říct, že ibišek neoznačuje jen jednu jedinou rostlinu, nýbrž celý početný rod, který může čítat až 200 zástupců. Zatímco některé druhy jsou spíše byliny, jiné jsou spíše polokeře a některé dokonce i keře či stromy. A liší se také barvou - zatímco některý ibišek je jasně bílý, jiný může být oranžový, růžový a nebo červený, což je vůbec nejčastější. Stejně tak je to i s využitím ibišku, které může být různé. Pokud se jedná o stromy, velmi často se zpracovává dřevo, které je pro své vlastnosti velmi žádané. Většina ibišků se však pěstuje spíše na okrasu a jen některé druhy (zejména ibišek súdánský) se pěstují také pro použití v gastronomii a do čajů.

Ibiškový květ 

Co ibišek vlastně obsahuje?
Ibišek obsahuje celou řadu účinných látek a právě díky nim má svoji přirozeně nakyslou chuť. Pokud jste jej někdy jedli nebo pili jako čaj jen samotný, dost možná vám vůbec nechutnal. Je totiž nutné ho kombinovat s určitým sladkým ovocem (nebo čaj aspoň osladit medem) abyste se pro někoho nepříjemné trpkosti zbavili. Každopádně je to důkazem, že má ibišek opravdu mnoho aktivních látek. Asi nejdůležitější je pak vitamín C, který je známým antioxidantem a kromě jiného má schopnost podporovat správné fungování imunitního systému. Ibiškový čaj je tak ideální třeba na zimu. Vzhledem k lehce diuretickým účinkům jej někteří lidé využívají také na snížení krevního tlaku.

Některé herbáře vyzdvihují, že ibišek může za určitých okolností být prospěšný pro játra, trávicí ústrojí optimalizaci cholesterolu v krvi. Vědecké studie na toto téma však zatím nejsou dostatečné.

Jak si ibišek připravit?
Pokud se rozhodnete pro přípravu ibiškového čaje, nemusíte se vůbec ničeho bát. Stačí jen použít jednu až dvě čajové lžičky ibišku na 250 ml vroucí vody. Jakmile ibišek zalijete, nechejte jej zhruba 8 - 10 minut louhovat, aby došlo ke správnému uvolnění všech účinných látek. Jelikož takový čaj ale bude mít lehce trpkou a kyselou chuť, určitě jej doporučujeme osladit třeba lžící čerstvého medu. Jinou možností je pak sáhnout třeba po komplexních ovocných směsích, které ibišek obsahují - my vám můžeme doporučit třeba Babiččinu ošatku, Borůvkový sen nebo třeba úžasné Dva roky prázdnin.

Ibišek 

A co když mi ibišek nechutná?
Jak jsme si v dnešním článku řekli, ibišek není jen obyčejná trpká složka čajů, ale je to surovina nesmírně bohatá třeba na vitamíny a některé minerály. Pokud jej ale nemůžete ani cítit, nedá se nic dělat. Tento problém má spousta lidí, a proto jsme se rozhodli zřídit na našem webu i celou sekci Bez ibišku, kde najdete skvělé čaje bez této složky. U nás si zkrátka každý přijde na své…

Prozkoumejte Herbář

Čtete rádi naše články? Tak to nikam neodcházejte! Raději si přečtěte některý z našich nedávných příspěvků. Co třeba: