Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Zázvor - Jak často pít tento populární čaj. A k čemu slouží?

Zázvorový čaj je bezpochyby jedním z nejpopulárnějších čajů do náročných zimních měsíců a mnoho z vás po něm určitě sahá v první chvíli, kdy ucítí, že na ně něco leze. Víte ale, jak často zázvorový čaj pít, aby nenadělal víc škody než užitku? K čemu slouží a jak se dělá, aby byl co možná nejúčinnější? V našem dnešním článku si zázvor rozebereme do posledního detailu a prozradíme vám, kdy a jak ho pít.

Co je zázvor vlastně zač?
Ze všeho nejdříve přijde vhod pár obecných informací. Zázvor je vytrvalá rostlina, která je známá pro svůj vysoký obsah pryskyřic a dalších velmi intenzivně vonících složek. Kromě toho ale obsahuje i celou řadu vitamínů a minerálních látek - za zmínku stojí třeba vitamíny A, C, E a některé z vitamínů skupiny B - právě kvůli obsahu těchto složek se stal zázvor tak populární při onemocněních jako jsou rýma nebo kašel. Zajímavou látkou je také gingerol, který je důvodem, proč se zázvoru po staletí připisuje pozitivní vliv na trávení a čínská či indická kuchyně jej běžně používá do sladkých i slaných jídel.

Zázvor kořen 

Jak často si můžu zázvorový čaj dopřát?
Mnoho lidí se domnívá, že zázvorový čaj není možné pít pravidelně. To je ale naprostý nesmysl, vitamíny a minerály, které dodává, ocení tělo vždycky a nemůže si na ně nikdy zvyknout. Není tedy nejmenší důvod se zázvorovému čaji nějak vyhýbat. Důležité je ovšem podotknout, že při větších dávkách může způsobovat pálení žáhy, snížení tlaku, plynatost a dokonce i nevolnost. Musíte tedy pravidelně sledovat, jak vaše tělo na zázvor reaguje a my vám můžeme doporučit nepít denně více než 1 šálek čaje obsahujícího zázvor.

Jak se dělá zázvorový čaj?
Zázvorový čaj si získal svoji popularitu nejen kvůli lehce štiplavé chuti a možným zdravotním benefitům, ale také kvůli snadné přípravě. Zázvor si stačí koupit v kterémkoliv supermarketu. Doma stačí kousek ukrojit, zázvor oloupat a nastrouhat na jemno, aby došlo k co možná nejlepšímu uvolnění účinných látek. Nastrouhaný zázvor umístěte do konvice, zalijte vroucí vodou a louhujte 3-5 minut podle toho, jak silný čaj máte rádi. Pak stačí čaj přecedit, přidat do něj vymačkanou šťávu z citronu, trochu medu a přírodní vitamínová bomba je na světě.

Zázvorový čaj_1

Co když nechci čerstvý zázvor?
Čaj z čerstvého zázvoru neláká každého a my to dobře víme. Někdo nemá čas zázvor chystat, někomu zkrátka jen nevyhovuje intenzivní chuť čerstvého zázvoru. A přesně proto máme v nabídce celou řadu čajů, které zázvor obsahují, ale ne v takové míře, aby působil rušivě. Jedním příkladem za všechny je třeba náš sypaný zelený čaj Zázvor a citron, který obsahuje výběrový zelený čaj, citronovou kůru a optimální porci zázvoru. I když se kombinace může jevit trochu netradičně, jakmile ji ochutnáte, uvidíte, že na ni nedáte dopustit. Pokud jste opravdoví milovníci zázvoru a chcete jej mít pořád po ruce, určitě vám přijdou vhod i naše zázvorové bonbony z Indonésie, které jsou jednoduše skvělé.

Seznamte se s čaji z celého světa

Čtete rádi naše články? Tak to nikam neodcházejte! Raději si přečtěte některý z našich dalších blogových příspěvků. Co třeba:

 Zázvorový čaj příprava