Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Příprava čaje - Jak připravit zelený, černý nebo bílý čaj

Hledáte již delší dobu kvalitní zelený, černý nebo snad bílý čaj? Pak jste u nás bezpochyby správně a z naší široké nabídky si zajisté vyberete. Pokud ale nevíte, jakou má zelený čaj přípravu, jakou vodou zalévat černý čaj a nebo jak dlouho vlastně čaje louhovat, nevyužijete potenciál, které prémiové čaje mají. Naštěstí pro vás přicházíme s naším dnešním článkem, ve kterém přípravu čaje pokryjeme do posledního detailu.

Příprava zeleného čaje
Příprava zeleného čaje je mnohem náročnější, než by se mohlo na první pohled zdát. To nejdůležitější, co byste si určitě měli zapamatovat, jsou tři jednoduchá pravidla:

  • zelený čaj se nikdy nezalévá vroucí vodou, která jej naprosto zničí. Mnohem vhodnější je voda o teplotě do 80°C.
  • Na silný a výrazný nálev doporučujeme použít jednu až dvě lžičky zeleného čaje na každých 200 ml vody. Pokud preferujete nálev z konvičky, nebojte se přidat ještě třetí.
  • Doba louhování může být u prvního nálevu klidně jen 30 vteřin. Z kvalitního zeleného čaje dokážete připravit až 3 nálevy.

Jako začátečníci byste se těchto tří kroků rozhodně měli držet. Pokud si ale koupíte opravdu exkluzivní a drahý zelený čaj, doporučili bychom při přípravě vůbec nepoužívat kovové vybavení (i to může ovlivnit chuť) ani čaj nesladit klasickým cukrem.

Zelený čaj 

Příprava bílého čaje
Vůbec nejjednodušší přípravu má čaj bílý. U něj stačí dodržet jen to, že teplota vody by neměla překročit 90°C. Jinak ale záleží na vašich chuťových preferencích – nezhořkne ani při louhování delším než 5 minut, nevadí mu klasický cukr ani med a můžete z něj připravit tolik nálevů, na kolik máte zrovna chuť. Dobrý bílý čaj by měl vždy alespoň dva až tři nálevy vydržet.

Příprava černého čaje
Příprava černého čaje je o poznání jednodušší. Tentokrát můžete použít stejné dávkování (jedna až dvě lžičky na 200 ml vody, tři na konvičku), ale vodu můžete použít klidně vroucí. Následující postup se už ale liší napříč druhy:

  • Některým ceylonským čajům stačí pouhé dvě minuty
  • Pro čaje z Nepálu se doporučují tři minuty
  • Ostatní černé čaje doporučujeme pro povzbudivé efekty teinu louhovat maximálně 4 minuty

Černý čaj 

Zajímavé je, že podle některých zdrojů má černý čaj při louhování delším než 5 minut spíše než povzbudivé naopak uklidňující účinky. Z černých čajů se standartně připravuje pouze jediný nálev. Výjimkou potvrzující pravidlo jsou některé Pu Erh nebo vybrané čínské černé čaje.

 

Příprava dalších čajů
Z méně známých druhů čaje stojí za zmínku ještě třeba:

  • Žlutý čaj - Svědčí mu voda o teplotě od 80 do 90°C a louhuje se 2-3 minuty
  • Oolong - Na první nálev může být vroucí voda, na další doporučujeme nižší. Louhovat můžete od 2 do 5 minut.
  • Rooibos nebo Honeybush - Jelikož se nejedná o čaje, zalévají se vždy vroucí vodou a jsou pouze jednonálevové. Louhovat je můžete libovolně, zpravidla se doporučuje kolem pěti minut.

Odkud čaje nakupovat?
Pokud hledáte kvalitní a dobré čaje, které vám budou den za dnem dělat radost, neváhejte navštívit náš eshop. Tam totiž najdete celou řadu různých čajů od zelených, přes bílé a žluté až po černé a u každého druhu nespočet různých zástupců. A samozřejmě nabízíme také ovocné čaje nebo různé vyvážené směsi, které udělají radost i dětem. Stačí si vybrat.

 

Pokud se vám náš dnešní článek líbil a pomohl vám s výběrem, dělá nám to velkou radost. Můžete si u nás přečíst třeba o: