Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak vznikl sáčkový čaj?

 

Jak asi tušíte, čaj jako takový má nesmírně dlouhou historii. A ačkoliv vystopovat jeho kompletní původ je téměř nemožné, čajové lístky se našly už v hrobce císaře Liu Qi, který zemřel ve 2. století před naším letopočtem. Historie sáčkových čajů je ovšem mnohem kratší a je naopak zmapována poměrně přesně. V tomto článku vám povíme více o tom, jak čajové sáčky vznikly a zda je sáčkový čaj lepší než sypaný. 

Historie čajových sáčků

Čajové sáčky se vůbec poprvé začaly objevovat začátkem 20. století, když se okolo roku 1903 začaly objevovat první patenty na tento vynález. Podle jedné z legend za ním stojí Thomas Sullivan, čajový obchodník z New Yorku, který na sáčky přišel tak trochu náhodou. Chtěl potenciálním odběratelům čaje poslat vzorky na ochutnání, ale jelikož chtěl čaje poslat jen trošku, místo balení do plechových krabiček využil bavlněných sáčků. Někteří z příjemců takovéto zásilky pak ani nechtěli čaj rozbalovat a rovnou celý sáček hodili do vody. A tak to celé vzniklo. Sullivanovi se tento nápad zalíbil natolik, že si technologii rovnou nechal patentovat a začal sáčkové čaje prodávat ve velkém. 

sáčkové čaje

Čajové sáčky tehdy a dnes

Dnes si mnoho z nás již vůbec nedokáže život bez čajových sáčků představit, protože co si budeme vykládat, je to samozřejmě mnohem pohodlnější a praktičtější, než používat sypaný čaj a následně jej nějakým způsobem cedit přes sítko. Problém je však v tom, že původní čajové sáčky se vyráběly z hedvábí, přičemž později se přešlo kvůli úsporám na papírová vlákna. A dnes? Mnoho sáčků obsahuje buď příměs polypropylenu, nebo jsou dokonce celé vyrobeny z umělých polymerů a polyesterů jako je PET či nylon. Problém je v tom, že podle provedených výzkumů mohou čajové sáčky dnes obsahovat až 11 miliard částic mikroplastů a 3 miliardy nanoplastů, což samozřejmě není příliš žádoucí ani pro životní prostředí, ani pro náš organismus.

Řešení? Sypaný čaj

Lehkou oklikou jsme se tak nakonec dostali k tomu, že pokud se chcete vyhnout potenciálně škodlivým mikroplastům a zároveň si chcete užívat vynikající čaje, je na místě se vrátit k sypaným čajům. K nim je ovšem ideální si koupit také konvičku, která bude mít již zabudované sítko. Touto problematikou jsme se zabývali již ve článku Jak vybrat konvici na přípravu čaje, ale ve skutečnosti je to poměrně jednoduché. Pokud vám nevadí si připlatit za kvalitní konvici, která vydrží dlouhé roky, bude snadná na údržbu a zároveň umožní skvěle vyniknout jednotlivým chuťovým nuancím, pořiďte si kvalitní litinovou konvici

sáčkový čaj

Když sáčky, tak kvalitní

Pokud se vám příliš nechce investovat do konvičky a chcete zůstat věrni čajovým sáčkům, doporučujeme alespoň vybírat kvalitní produkty od renomovaných značek, které dávají na obsah mikroplastů pozor. Jednou z takových společností je například firma Shoti Maa, jejíž čaje také najdete v naší nabídce. Ti používají hygienicky balené sáčky bez jakýchkoliv kovových sponek nebo lepidla, které v kvalitním čaji nemají co dělat. Pokud chcete vyzkoušet od každého z jejich čajů něco, určitě zvolte jejich úžasný Magic Box, kde najdete hned 12 skvělých čajů, na kterých si opravdu pochutnáte.