Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Kotvičník zemní: K čemu tuhle bylinku použít?

Pokud se pohybujete ve světě zdravé výživy, jistě vaší pozornosti neunikly doplňky obsahující kotvičník zemní známý pod latinským názvem tribulus terrestris. Ten bývá ve formě kapslového extraktu často doporučován nejrůznějším sportovcům, kteří chtějí nabrat svaly nebo zlepšit celkovou kondici. Málokdo ale ví, že tato bylina se používala v různých koutech světa po staletí a rozhodně má co nabídnout i lidem, kteří do posilovny příliš často nechodí. Více se však na kotvičník zaměříme v tomto článku. 

Co je kotvičník? 

Kotvičník je jednoletá polehavá bylina, která je charakteristická svými drobnými a jasně žlutými květy a trojhranně tvarovanými plody s ostrými hroty. Ostatně už samotný název dostal kotvičník kvůli tomu, že jeho plody mohou zdánlivě připomínat kotvu. Tribulus terrestris se řadí do čeledi kacibovitých a je poměrně hojně rozšířený v Asii, Africe, Austrálii i Evropě a čas od času se s ním můžete setkat i v Česku. Tato bylina se používala již v antickém Řecku, přičemž místní věřili, že dokáže zahnat celou řadu různých onemocnění. Tradiční čínská medicína pak tribulus používala mimo jiné na zdravé ledviny a játra. Dnes se kotvičník používá primárně pro výrobu nejrůznějších doplňků stravy určených pro budování svalů, ale samozřejmě toho umí mnohem více. 

kotvičník

Jaké látky kotvičník obsahuje?

Kotvičník obsahuje, ostatně jako mnoho dalších bylin, celé spektrum nejrůznějších látek. Například kořeny jsou bohaté hlavně na fytosteroly, v květech se nachází celá řada flavonoidů a plody či semena zas obsahují mnoho alkaloidů. V bylinkářství se můžete často setkat s využitím kotvičníkové natě, kterou můžete najít také v našem eshopu. Právě nať je pak bohatá na saponiny, alkaloidy, třísloviny, ale podle některých zdrojů obsahují listy a nať v sušině až 16,7 % minerálních látek a také v nich najdete vitamín C důležitý pro imunitní systém. Existují také studie, které ukazují, že u mužů, kteří měli nízký sex-drive, mohlo pravidelné užívání kotvičníku tento problém částečně vylepšit, ovšem je nutné mít na paměti, že tribulus není žádný lék a nemůže tedy například nahradit medikaci předepsanou na tyto problémy vaším lékařem. 

Jak si čaj připravit?

Pokud si na našich stránkách koupíte zmíněnou nať kotvičníku, můžete se těšit na velmi snadnou přípravu. Stačí totiž vzít dvě lžičky této nati a zalít je půl litrem vroucí vody. Doporučená doba louhování se pak odvíjí od toho, jaké máte preference. V případě, že vám však vyhovují silnější bylinné nálevy, není problém tribulus louhovat klidně i 10 až 15 minut. Pak už zbývá čaj jen scedit a můžete si ho v klidu vychutnat. 

Jak nálev z kotvičníku chutná?

Kotvičník upřímně řečeno není úplně nejchutnější bylinou a zpočátku si na jeho specifickou chuť budete dost možná muset lehce zvyknout. Nálev z nati kotvičníku je totiž chuťově poměrně drsný a intenzivní, přičemž bylinka v sobě nese jasné náznaky zemitosti a je lehce nahořklá. Nemusíte se poněkud atypické chuti vůbec bát, protože se dá velmi elegantně zjemnit přidáním trošky medu nebo jakéhokoliv jiného sladidla. A až si na zmíněnou specifickou chuť zvyknete, dost možná si čaj budete připravovat samotný a nebude vám vadit. Pokud byste však nechtěli vyzkoušet naši kotvičníkovou nať, řešením mohou být i již zmiňované kotvičníkové kapsle, které se dají sehnat v mnoha různých obchodech se zdravou výživou.