Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Fénixovy oči: Opravdu exkluzivní zelený čaj

Bájný pták Fénix je známou postavou řady různých mytologií a většina z vás asi ví, že se může narodit ze svého vlastního popela. Přemýšleli jste ale někdy o tom, jaké má tento pták oči? Právě ty posloužily jako základ pro název čaje, o kterém vám řekneme více v rámci tohoto článku. Fénixovy oči jsou totiž opravdu raritním a velmi exkluzivním druhem zeleného čaje. Pojďme se na něj podívat detailněji.

Co jsou Fénixovy oči? 

Fénixovy oči označují exkluzivní jasmínový zelený čaj pocházející z Číny. Jasmínové květy se do zelených čajů obvykle přidávají kvůli jejich příjemně nasládlé chuti, která se zeleným čajem skvěle ladí. Fénixovy oči jsou však specifické nikoliv přídavkem jasmínu, nýbrž tvarem, do kterého se jednotlivé tipsy po sklizni tvarují. Ručně sbírané lístky se totiž stáčí do tvaru malých perliček, které připomínají právě oči bájného ptáka. Po zalití vodou se tyto perličky začnou pomalu rozvíjet a spolu s tím dochází k uvolňování jejich jedinečného aroma a komplexní chuti, ke které se v rámci toho článku určitě ještě dostaneme. Pro kompletnost se také hodí zmínit, že pravlastí tohoto čaje byla známá provincie Fuijan, ovšem dnes se jeho pěstování rozšířilo i do dalších regionů.

Fénixovy oči 1

Jak si ho připravit? 

Jak jsme již v tomto článku zmínili, Fénixovy oči představují čínský zelený čaj, a proto jej rozhodně nedoporučujeme zalévat vroucí vodou, která by mohla dost zásadně ovlivnit chuťový profil čaje jako takového. Za ideální bývá považována voda o teplotě mezi 75 a 80 °C, přičemž na každých 250 ml vody je dobré použít jednu až dvě lžičky čajových perliček. Doba louhování závisí na požadované intenzitě, ovšem my doporučujeme začít na dvou minutách a případně tento čas prodloužit či zkrátit podle vašich individuálních preferencí. 

Na jakou chuť se můžete těšit? 

Kromě specifického tvaru je na čaji Fénixovy oči unikátní také jeho chuť, díky které je ostatně také tak populární. Na poměry zeleného čaje je velmi jemný a díky jasmínu je příjemně nasládlý. Mísí se v něm jemné náznaky pečených kaštanů s lehkými oříškovými dozvuky. Jelikož je příjemně vyvážený, není do něj třeba přidávat už žádné další ingredience. Z tohoto čaje by mělo být možné připravit i více nálevů, přičemž při druhém (a eventuálně i třetím) zaléváním je vhodné lehce zvýšit teplotu vody. Chuťový profil čaje se tak bude neustále lehce modifikovat a vy budete schopni objevovat stále nové a nové tóny. 

Fénixovy oči 2

Kde ho můžu vyzkoušet? 

Fénixovy oči jsou jedním z mnoha čajů zastoupených v naší široké nabídce. Jelikož se ale jedná o unikátní čaj, který je produkovaný v poměrně malém množství a který nabízí velmi unikátní chuťový profil, zařadili jsme ho do naší kategorie luxusních čajů. Tam najdete celou řadu různých čajů napříč jednotlivými kategoriemi. Z produktů, které podle nás za vyzkoušení stojí obzvlášť, se rozhodně hodí zmínit kromě Fénixových očí také Oolong Kim Tuyen Red, kterému jsme se detailněji věnovali v našem samostatném článku. A pokud byste náhodou rádi zůstali věrní zeleným čajům, za zmínku stojí například fantastické Gyokuro Asahi, které je právem považováno za jeden z nejlepších japonských zelených čajů. Obstojně mu však konkuruje další z naší nabídky, a sice Tamaryokucha Gokase, o kterém jsme se více rozepsali v rámci dalšího z našich samostatných článků