Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Rakytník: Proč byste jej měli pravidelně jíst i vy?

Rakytník je jednou z rostlin, která roste téměř všude – v Evropě jej najdete od severských zemí až po Španělsko, ale roste i Rusku, Číně a Mongolsku. A až donedávna si jej vlastně většina lidí vůbec nevšímala. Pak se ale začali objevovat nejrůznější články o tom, jak zdraví vlastně je a dnes je rakytník pro spoustu lidí běžnou součástí jejich životů – ať už samotný, nebo ve formě sirupů, marmelád či dalších produktů. V našem dnešním článku si proto řekneme, proč byste měli rakytník jíst i vy a čím je vlastně tak výjimečný. 

Co je rakytník vlastně zač?

Na úvod bychom si měli rakytník trochu přiblížit. Jedná se o celý rod keřů a stromů, který zahrnuje až 7 různých zástupců. Většina z nich ale roste jen v nadmořských výškách nad 3000 metrů, a my se s nimi u nás tedy vůbec nesetkáme. Napříč Evropou (a samozřejmě také u nás) roste jediný zástupce, a sice rakytník řešetlákový. Tento keř bezpečně poznáte zejména díky ostrým trnům a typickým oranžovým peckovicím s elipsovitým tvarem. Ačkoliv své využití mají všechny části keře, pro lidové léčitelství se používá zejména plod, který je oblíbený pro extrémně vysoký obsah vitamínu C. Najít v něm ale můžeme také vitamíny A, D, E, K i zástupce vitamínů skupiny B, stejně jako třeba beta karoten nebo nejrůznější minerály. 

Odpověď na otázku, proč rakytník tedy jíst, je velmi jednoduchá – obsažené minerály a vitamíny mají mnoho pozitivních účinků na naše zdraví a mohou příznivě ovlivnit kvalitu celého našeho života od správného fungování trávicího systému až po dobrou imunitu. 

Rakytník 1

 

Jak se k rakytníku dostat? 

K rakytníku se dá dostat mnoha způsoby. Pokud žijete na vesnici a máte notnou dávku štěstí, můžete na rakytník narazit někde na kraji lesa nebo podél cest. A nebo si jej můžete samozřejmě zasázet i na své zahrádce. Jestli žijete ve městě nebo nemáte na rakytník to štěstí, samozřejmě se dá běžně koupit. Jednou z možností je třeba rakytníkový sirup, rakytníková marmeláda a nebo třeba rakytníkový kompot. My bychom ale dali ruku do ohně za sušené plody rakytníku, které jsou tak skvělé, že jsme je museli zařadit i do naší nabídky. Ty jsou šetrně zpracované, a tudíž obsahují spoustu účinných látek, ale zároveň skvěle chutnají a mají univerzální použití. 

Rakytník 2

Jak rakytník využít?

Využití rakytníku je nesmírně široké a odvíjí se od toho, v jakém stavu jej máte k dispozici. Dá se jíst i samotný, ale většinou je velmi hořký a málo sladký. Lepší je proto z něj udělat sladkou marmeládu nebo zmiňovaný sirup, který pak můžete jen ředit vodou a pít. Pokud máte rakytník sušený, můžete jej jíst jen tak, přidat do jogurtů, kaší či nejrůznějších smoothies. Od věci samozřejmě není ani přidat rakytník do čaje – nebo jen zalitím sušených plodů vytvořit čistě rakytníkový čaj. Do horkých letních měsíců si rovněž můžete vytvořit macerát – drcené plody zalijte studenou vodou a nechejte přes noc louhovat. Uvidíte, že si pochutnáte a ještě navíc uděláte něco pro své zdraví. 

Pokud vás rakytník zaujal, určitě jej doporučujeme vyzkoušet. V našem eshopu můžete sáhnout jak po celých sušených plodech, tak i po různých čajích, které rakytník obsahují.