Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jaké mléko vybrat do kávy? Máme pro vás jednoduchý návod.

Lidí, kteří by měli rádi jen malé a velmi intenzivní espresso, není příliš. Větší část lidí určitě sáhne raději po kávě s mlékem a tím pádem neobsahuje jimi připravený nápoj jen dvě, nýbrž hned tří ingredience. A zatímco o kvalitě vody jsme psali v jednom z předešlých článků, o kvalitě mléka se toho příliš nepíše. V našem dnešním článku vás proto seznámíme s tím, jaké mléko je na přípravu kávy nejlepší.

Polotučné? Ale kdepak!

Mléka samozřejmě existuje celá řada druhů. Pro přípravu kávy by vás ale měl zajímat především obsah dvou látek – totiž tuků a bílkovin. Tuk váže a zvýrazňuje chuť mléka, a proto celá řada zkušených baristů doporučuje používat mléko obsahující od 3,5% tuku výše. Naopak bílkoviny ovlivňují vizuální stránku mléka, protože mléko obsahující více proteinu se zvládne lépe našlehat. Ať už se tedy chcete jako začátečník pustit do latte art, nebo si chcete spíš než vzhledově atraktivní kávu užít skvěle chutnající kávu, musíte vždycky upřednostnit plnotučné mléko před polotučným nebo nedejbože odtučněným mlékem. Právě s plnotučným mlékem se setkáte i v naprosté většině kaváren. 

mléko 1

 

Jak mléko do kávy připravit? 

Jakmile už jednou máte mléko vybrané, zbývá si ho ještě správně připravit. Základem je vždy používat mléko ohřáté, protože teplé mléko má sladší chuť a v kávě působí mnohem harmoničtější. Ale pozor, mléko vždy ohřívejte jen asi na 60 stupňů. Jakmile tuto hodnotu překročíte, může mléko začít měnit svou chuť ze sladké na hořkou, což pro kombinování s kávou není žádoucí. Jakmile je mléko ohřáté, je třeba jej trochu napěnit. A v tuto chvíli máte samozřejmě celou řadu možností – asi nejlevnější jsou ruční pěniče mléka, které seženete už od zhruba stokoruny. Dražší možností jsou pak automatické pěniče. Ty jsou schopny mléko vyšlehat opravdu velmi profesionálně, navíc některé mléko rovnou i ohřívají na požadovanou teplotu, takže je příprava kávy jednoduchá a pohodlná. A asi nejprofesionálnějším (ale také nejdražším) řešením je pořízení pákového kávovaru, který disponuje parní tryskou. 

A co třeba rostlinná mléka? 

Pokud nemáte nějaký osobní důvod, proč se vyhýbáte klasickému plnotučnému mléku, rostlinná mléka doporučujeme k výběrové kávě příliš nepoužívat. Mají totiž diametrálně odlišné složení – není to samozřejmě mléko v pravém slova smyslu, ale velkou část takovýchto produktů tvoří voda. Menší obsah bílkovin i tuků tak zapříčiní o něco horší chuť. Pokud pro vás ale nepřipadá živočišné mléko vůbec v úvahu, musíte neustále zkoušet různá mléka a pozorovat jejich reakci. Často se v kavárnách setkáte s použitím třeba mandlového, sojového, rýžového nebo kokosového mléka. Univerzálně říct, které je nejlepší, ale bohužel nejde. 

mléko 2

 

Bez dobré kávy to nepůjde nikdy

Stejně jako je zapotřebí vybrat vhodné mléko, hraje svou nepostradatelnou roli i vhodná káva. A zatímco ideální mléko si musíte vybrat vy sami, s výběrem kávy vám můžeme pomoci. V našem eshopu totiž najdete zrnkovou kávu arabicu z celého světa a u všech káv můžeme dát ruku do ohně za to, že se snažíme zachovat maximální čerstvost. Kávu proto pražíme až v naší holešovické pražírně. Všechny naše arabiky chutnají famózně i s mlékem, a proto je volba jen na vás. My můžeme doporučit třeba vynikající arabiku z Dominikánské republiky s tóny oříšků a karamelu. 

Líbil se vám náš dnešní blog? To rádi slyšíme. Zároveň budeme moc rádi, když si přečtete některý z našich dalších příspěvků: