Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Espresso: Kde se tenhle geniální nápad vlastně vzal?

Káva je v současnosti jedním z vůbec nejvíce konzumovaných nápojů a i když espresso jako takové sice závratné popularity nedosahuje, celá řada dalších druhů káv od cappuccina po latte z něj vlastně vychází. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak tedy espresso vlastně vzniklo? A víte, kdo za ním stojí? Pokud ne, měli byste si přečíst náš dnešní článek, ve kterém vás s touto kávou detailně seznámíme. 

Co je espresso vlastně zač? 

Espresso je káva, která disponuje jen malým objemem, ale zato je velmi silná a výrazná. I když jeho příprava vypadá velmi jednoduše, ve skutečnosti je to celá věda. Zkušený barista by měl na espresso použít 7 gramů kávy, vodu o teplotě 88 stupňů Celsia a tlak vody odpovídající 9 barům. Tato káva ve své základní podobě neobsahuje žádné mléko, přestože někteří konzumenti si ho tam rádi dodatečně přidávají. Kromě standardního espressa se setkáte také s variantami lungo (to obsahuje více vody), nebo doppio, které obsahuje jak dvojnásobek vody, tak i dvojnásobek kávy. 

espresso1

Jakou má espresso historii? 

Espresso má svůj původ samozřejmě v Itálii – konkrétně v proslulých Benátkách. Právě tam totiž začátkem 20. století jistý majitel kavárny jménem Luigi Bezzera zkoumal, jak může šálek své oblíbené kávy připravit rychleji. Přišel na to, že když se káva začne připravovat pod tlakem, dojde k extrakci nejen za kratší dobu, ale výsledná káva je i mnohem intenzivnější. Od tohoto baristy později koupil stroj jistý Desidero Pavoni, který si jej také nechal patentovat – nutno ale dodat, že tehdy byl kávovar schopen vyvinout pouze tlak od jednoho do dvou barů. Espresso takové, jako známe dnes, se dostalo na scénu až v roce 1938, kdy přišel se svým strojem Achille Gaggia – jeho kávovar už byl schopen přinést tlak mezi 8 až 10 bary, což se používá dodnes. 

Jak vznikl jeho název? 

Zatímco historie espressa je zmapována vcelku přesně, o názvu se toho moc neví. Asi nejpravděpodobnější teorie pracuje s tím, že vznikl z italského allespresso, což odkazuje k tomu, že se servírovalo na přání zákazníka. O poznání zajímavější teorie však míří na to, že je připraveno rychle – tomu nahrává i fakt, že kávovar, který představil Pavoni se pyšnil schopností připravit až 1000 šálků espressa za hodinu. 

espresso2

Káva musí být za všech okolností kvalitní

Pokud jste fanoušci kávy s mlékem, jste do jisté míry schopni zamaskovat né úplně kvalitní kávu. Jakmile si ale chcete připravit espresso, je to úplně jiná disciplína, protože tam káva samozřejmě hraje prim. My v Čajové zahradě samozřejmě dobře víme, jak důležitá káva je, a proto pro vás máme v naší nabídce zrnkovou kávu z celého světa. Pro přípravu skvělého espressa doporučujeme zvolit třeba naši vynikající směs určenou právě pro espresso. Ta skvěle chutná a navíc ji máme k dostání za velmi příjemnou cenu. Je skvělou volbou jak do domácích podmínek, tak třeba i do firemních kávovarů. Pro takové účely pak nabízíme klidně i kilové balení. 

Líbil se vám náš dnešní příspěvek? To nás moc těší a budeme moc rádi, když nás zasdílíte na svých sociálních sítích. Nebo si alespoň přečtěte některý z našich dalších článků, které pro vás s láskou ke kávě a čaji píšeme: